OffNews.bg

БАН започва тестове на робот за ин витро оплождане

Българската академия на науките (БАН) разработи робот за ин витро процедури, който се очаква до месец да започне експериментална работа в реални условия, съобщиха от академията.

Роботизираната система позволява изключително прецизно и бързо да бъде открита яйцеклетката. С помощта на робота се извършва оценка на сперматозоидите по форма и скорост, като се маркира най-подходящият от тях и след допълнителни манипулации се инжектира в яйцеклетката.

Така процедурата се автоматизира почти изцяло, което прави целия процес по-прецизен и дава 100 % сигурност, че яйцеклетката е хваната от робота и сперматозоидът е инжектиран в цитоплазмата й. Успеваемостта на самата процедура зависи от самите специалисти, които използват робота.

Роботът за ин витро процедури на БАН вече е спечелил златен медал на Международния панаир в Пловдив, а създателите му са са удостоени с приз за иновативен продукт.

Роботът е част от разработките на фирмата „Микрона” към Института по механика и по него екип от учени работи от около 10 години, като през 2012 г. проектът получава финансиране по Оперативна програма „Конкурентоспособност”.