OffNews.bg

Българска църква ще отвори врати в Хага

България е закупила православен храм в Хага. 

Това става ясно от прессъобщение на Светия синод.

"Уважаеми дами и господа, с голяма радост Ви известявам, че за слава Божия и за душевното спасение на православните християни, Господ даде за идещия Празник на празниците - Възкресение Христово, Българската Православна Църковна Община в Хага да се сдобие със свой храм.

Днес, 28 март 2018 г. в столицата на Кралство Холандия - Хага, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний финализира сделката за закупуването на нов храм в града на адрес: "Bakkerstraat" щ 57a, Den Haag. Храмът ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община "Св. Паисий Хилендарски". Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България", пише се в съобщението до медиите.

Закупеният храм "Св. Архангели Михаил и Гавриил" ще мине през сериозен ремонт, а култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон. От 2000 г. до сега храмът се е използвал от българската църковна община, но бидейки чужда собственост само е бил пригоден за богослужения. След предстоящият ремонт обаче ще отговаря на всички канонични изисквания.

Според статистиката за 2014 г. в Холандия е имало 6000 деца с български произход на възраст 6-18 години, регистрирани в училище, което предполага около 20 000 официално регистрирани българи. За 2018 г. тази цифра нараства на 30 000, но това не е реалната цифра, тъй като голяма част от българите пребивават без адресна регистрация. Известно е обаче, че темпото, с което нараства българската имиграция в Кралството е около 2500 души годишно. Според неофициални данни, базиращи се на полицейски данни, в Кралство Нидерландия, под една или друга форма, годишно пребивават над 500 000 души, притежаващи български паспорти.

Най-голяма е концентрацията в региона около Хага-Ротердам. 30 процента от учащите се в Хагския Университет са българи. Това определя един значителен сегмент сред младите хора, които са предимно от български произход и са православни християни.