OffNews.bg

България ще черпи опит от Унгария при въвеждането на тол системата

България ще черпи опит от Унгария при въвеждането на електронната тол система за таксуване по пътищата. Това стана ясно на работна среща в Будапеща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и унгарския й колега Миклош Шестак.

Основна тема на разговора бяха възможностите за обмяна на опит и добри практики при въвеждането на електронната тол система и възможностите за сътрудничество в тази и други сфери от взаимен интерес.

През 2014 г. в Унгария влиза в действие тол системата, а решението за въвеждането й е взето година по-рано. 

"Имаше 2 важни стъпки, свързани с тази система, които трябваше на направим - бързината на въвеждането й и безпогрешното й функциониране. Днес и двете са факт - имаме пълна прозрачност на функционирането й и най-доброто съотношение на вложение и доходност", каза министър Шестак при представяне на модела на унгарската тол система.

По време на срещата бяха обсъдени механизма на обвързване и интегриране на системата с останалите институции и законодателните промени, позволяващи нейното безпроблемно прилагане.

Българска делегация имаше възможността да посети Националната ТОЛ служба на Унгария и да се запознае на практика с реалното функциониране и опериране на тол системата.