OffNews.bg

България е проклет Мордор - реакции след оттеглянето на отец Кортези

Изтеглянето от България на енорийския католически свещеник от Белене Паоло Кортези предизвика остра гневна реакция в социалните мрежи.

Отецът бе изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманен акт - свещеникът предложи подслон на бежанско семейство от Сирия. Срещу това обаче се опълчиха хора от дунавския град, общинари и кмета Милен Дулев и сирийците решиха да напуснат града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Изключително гневен бе бившият игумен на манастира в село Кладница край София отец Рафаил. Свещеникът бе отстранен на таен епархийски съвет в края на миналата година.

"Изтеглят го. България, българите и българщината, изгониха още един достоен човек. Още един загуби битката с българските злоба, тъпота, простащина и патриотизъм. България не е място където достоен човек може да оцелее. Проклет Мордор, прокълнато място където само с изключителни усилия, минавайки през огън е възможно да се съхраниш като Човек, какъвто те е създал Бог. Територия на злите, обявили война на Бог, и на Човека и Човещината. Страна която вече сама себе си е осъдила, така жестоко, както и Бог не би я осъдил, ако Му беше позволила да я помилва", написа отец Рафаил във фейсбук.

Остър коментар публикува в социалната мрежа и Димитрин Вичев, съпредседател на Движение Обществен натиск: 

"Огън да я гори тази държава! Проклети да са тези комунистически, фашистки, нацистки и руски патрЕотарски скотове. Мафиотска държава с овластени простаци и бандити начело. Не заслужаваме като народ и страна НИЩО хубаво да ни се случва! Нямам съмнение, че Бог ще отвърне очи от нас и ще ни се случи нещо лошо. Природно бедствие или война. За да страдаме, за да бягаме, за да плачем безпомощни и отчаяни. За да се отрезвим. Но ще бъде много, много късно..."

Председател на Форума за арабска култура Руслан Трад също не остана безучастен.

"Отец Паоло напуска България. Него в коя графа ще го вкараме? Предател? Пропагандатор? Антибългарин? Някои народи не заслужават хората, които историята им дава днес и в миналото. Нашият политически елит и мутрите са си напълно в реда на нещата и ще си живеем с тях завинаги.

Няколко общински съветници и местни кметове успяха да всеят страх и омраза с едно щракване на пръстите. Те няма да бъдат санкционирани, нито държавата ще се намеси да спази законите си, защото те са държавата. Както обичаме да казваме апатично: "тука е така", написа Трад.

Социоложката Ружа Смилова припомни, че срамното изгонване на отец Кортезе идва в деня, в който отбелязваме спасяването на българските евреи.

“В същия ден, в който отбелязваме спасяването на българските евреи, прогонваме католически свещеник, направил много добрини на българите и България, но и "дръзнал да приюти" сирийски бежанци, изпълнявайки вместо нас човешкия ни дълг.

Кои сме ние и имаме ли нещо общо с достойните ни предци?

И не, не е необходимо непременно да си "вярващ", за да уважаваш и подкрепяш общочовешките ценности. Достатъчно е просто да бъдеш човек", написа тя.

Кандидат-депутатът от "Нова Република" в Пловдив Владимир Славенски:

"10 март 1943г, митрополит Кирил към пловдивските евреи - "Където сте вие, там съм и аз". 10 март 2017г - отец Паоло е изгонен от страната заради това, че следва божиите повели. Открийте разликите и помислете има ли роля комунизма за сегашната обществена култура."

А лидерът на дясното обединение Радан Кънев написа:

"През 1944г., едни от първите жертви на политическото насилие са католическите и евангелистки свещеници.
Скоро след това, диктатурата започва организиран погром и срещу Православната вяра. Стотици свещеници са избити през първите дни, хиляди поемат мъченически път към ... Белене.

Това насилие има последици, непоправими и до днес. Изкоренени са вековни традиции и ценности, разрушени са семейства и общности...

Християнските свещеници, миряните, вярващите хора, цялата Църква са противници на диктатурата и насилието и преди 09.09.1944г., имат огромна роля за спасяването на българските евреи.

Днес честваме спасяването на евреите. И пак днес, в България има хора, които тръгват по пътя на комунистите - пътя на преследването на вярата, на прокуждането на свещеници, на насилието над човечните...

Убеден съм, че вярващите българи - православни, католици, евангелисти, мюсюлмани - ще застанем в защита на доброто, на вярата, на общочовешките ценности."