БАБХ въвежда свежо прясно мляко - опаковано до 48 часа след издояване и без обработка
В наредбата за специалните изисквания към млечните продукти се въвежда наименованието "свежо прясно мляко" - мляко, опаковано в потребителска опаковка в рамките на 48 часа след издояване, без да е претърпяло какъвто и да е процес на нагряване или друга обработка.
Това обясниха на брифинг от Българската агенция по безопасност на храните.
Срокът му на годност ще бъде до 7 дни от датата на пастьоризация.
В наредбата ще бъде въведено наименованието "бяло сирене", за което изискването ще бъде не повече от 60% водно съдържание. Относно кашкавала и продуктите, които могат да се обозначават така, се предвиждат критерии, които да изискват да се произвежда от сурово мляко, а самият процес на производство да бъде непрекъснат, с което ще бъде избегнато влагането на междинни суровини.
Предвижда също етикетирането на млякото и млечните продукти да изисква посочване страната на произход или мястото на произход на използваните суровини. Когато суровините са смес от различен произход, на етикета ще трябва да бъде посочено процентното им съдържание със съответните страни и места на произход.
Създава се и наредба, с която да се даде възможност на браншовите организации да поставят националния флаг на България за продукти, произведени изцяло от български суровини.
От 28 март до днес са направени 3500 проверки заради предстоящите празници. Връчени са 110 предписания и 12 акта. Основните несъответствия са храни без идентификация, необявена страна на произход и изтекъл срок на годност.
Затворени са и на два обекта за груби нарушения - работят без регистрации по Закона за храните.