OffNews.bg

Асоциация ще прави "стена на срама" на частните съдебни изпълнители

Новоучредена Асоциация за защита на длъжника ще защитава правата на пострадалите от частни съдебни изпълнители (ЧСИ). На пресконференция учредителите ѝ, след които е и Николай Колев - Босия, обявиха някои от задачите, които си поставят. Сред тях е откриването на адвокатска кантора с безплатни съвети и защита на длъжници, както и създаване на своеобразна "стена на срама" с имена на ЧСИ, кредитори и съдии, които нарушават закона. 

В нарушение на закона ЧСИ не уведомяват и не връщат в съда уведомление, че длъжникът е поканен и в един слънчев ден на вратата на някой граждани някой му съобщава, че е осъден. Насрочен е опис, запор на имуществото и сметките му и до продажбата на имота пострадалият трябва да търси решение.

За един юрист е трудно да се ориентира в обстановката, камо ли за обикновения гражданин. За да противостоим на порочната практика, сме си поставили като задача да защитим правата на длъжниците при отношенията с кредиторите им. Включително и с действия за законодателни промени за оптимизиране на законодателството, регламентиращо всички отношения, обясниха от асоциацията.  

Николай Колев поясни, че новоучредената организация ще се занимава с всички измами, не само тези, направени от ЧСИ. "Така или иначе измаменият е измамен – дали ЧЕЗ го е измамил, дали водомерът го и измамил или банката, няма значение", поясни той. Асоциацията ще запознава гражданите с правните анализи, ще организират конференции с участието на юристи от страната и чужбина и представители на институциите, за да обяснят "къде се намира истинският проблем, за да може да се избегнат за в бъдеще този тип измами чрез ЧСИ, съд и прочее".

Той каза, че ще бъде оказван натиск върху институциите, които не са си свършили работата. "Ние няма да бъдем молещите се", категоричен е Босия и допълни, че ще бъде търсена и подкрепа от дипломатическите представителства у нас. "Ще разчитаме и на външен натиск. Ние няма да бъдем затворена каста. Всеки, който има проблеми с този тип измами, ще му помогнем като създадем една постоянно действаща адвокатска кантора, в която ще могат да звънят и да получават адвокатска защита в съда", каза Колев, като поясни, че асоциацията ще се финансира от фондация. По думите му тя ще финансира всички прояви на асоциацията, включително и протести. "Новата реколта домати вече излезе", каза Босия и припомни, че с няколко съдебни решения протестът с мятане на домати по институциите е обявен за законен. 

"България се превръща в една държава на длъжниците. Всеки един от нас или е длъжник или е потенциален длъжник", каза адвокат Диньо Бозаджиев, който също е съучредител на асоциацията. По думите му има нужда от законови промени. "ГПК, с всичките си плюсове, има и сериозни пробойни, за които, за съжаление, няма нагласа за промяна", каза още той. По думите му акцентът в работата на асоциацията са ЧСИ, защото "публично известно е, че там проблемите на длъжниците са по-сериозни и има движение на ръба на закона". "Двете страни трябва да бъдат равнопоставени. Ние не заявяване и не твърдим, че трябва да бъдат нарушавани правата на кредиторите. Има неравновесие между тези две страни и асоциацията акцентира именно на това", обясни той.

"Вече 6 години ме въртят на шиш всички институции. Това, което лично установих на гърба си, е, че това бързо производство не е толкова бързо", разказа Ивайло Илиев. Той даде пример с ЧСИ Ренета Милчева, която е наложила запор на всички имоти на дружествата, които той управлява, но вече 6 години те не са обявени за продан. Според него в 95 % от случаите ЧСИ не връчват заповедта за изпълнение, която се издава от съда, което води до незаконност на делата на ЧСИ и незаконни продажби.