OffNews.bg

Ангелкова: Ще пускаме туристи от страни със сходна епидемична обстановка

Министерството на туризма обсъжда възможността за поетапно отваряне на границите ни за туристи от държави, които имат сходна на нашата епидемична обстановка.

Това обяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе в града за среща с представители на туристическия бранш, местната власт и други институции.

По разпореждане на премиера Борисов след указанията от Европейската комисия (ЕК) от 13 май за поетапно стартиране на сектора и възобновяване на пътуванията в ЕС, всички колеги ресорни министри започнахме незабавна работа. За да се случи това, е важно каква е епидемичната обстановка в съответната държава, заяви Ангелкова. По думите ѝ на първо място безспорно стоят животът и здравето на хората и стриктното спазване на здравните мерки.

Преди ден стана ясно, че ЕК не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. По-рано Ройтерс публикува неофициална позиция, че Брюксел е категорично "за" пълното възстановяване на свободното придвижване на хора в рамките на общността на фона на наблюденията в редица държави, че силата на коронавирусната пандемия отслабва.