OffNews.bg

Агенцията по заетостта мотае с години бизнес проекти на безработни

 

Граждани, кандидатствали с проекти по програмата „Подкрепа на предприемчиви българи" към Агенцията по заетостта, масово недоволстват от тромавите процедури, съобщи БНТ.

Част от кандидатите вече трета година чакат да започнат реално бизнеса, за който са представили проекти. Други пък разбрали, че не са одобрени близо година след като кандидатствали.

Програмата е насочена към безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда, за да започнат собствен бизнес. Иван Борисов от Благоевград разказва, че е подал проектния си бизнес план през май: „Минаха почти 6 месеца, а по насоки кандидатстване те трябваше до три месеца да са дали отговор. Аз не знам дали и в Мадагаскар има такава програма за предприемчиви хора за предприемачество и мотат хората по три години“. Мъжът е притеснен, че може да не получи пари да развива бизнес, защото програмата изтича догодина, а от кандидатите с одобрени бизнес планове се изисква да работят поне една година.

Сред първите, кандидатствали в Благоевград, е Йорданка Царева, която искала да отвори шивашко ателие за униформи за ученици. Тя чакала цяла година, за да получи писмо, че не е одобрена: „безработни, една година да издържаш семейство, да се грижиш за деца и чакаш безработен, и нямаш право да почваш работа".

Обучението по програмата „Подкрепа на предприемчиви българи“ е било 300 часа и е продължило от ноември 2011 г. до май тази година, обясниха от Агенцията по заетостта. От агенцията са предприели мерки за удължаване на срока на програмата до 2015 г., за да могат кандидатите да приключат поректите си, казаха оттам.

Работата на директора на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова даде повод за няколко остри писма от Европейската комисия към България. Миналата седмица Брюксел изпрати трето писмо за последните години с искане за отстраняване на Лозанова заради многобройни оплаквания от дейността й. Премиерът Пламен Орешарскиобаче не й поиска оставката.