OffNews.bg

61 хил. места в гимназиите при 57 хил. седмокласници

60 748 ще са местата за прием в гимназиите с прием в VIII клас това лято. План-приемът бе утвърден днес от министъра на образованието.

При близо 61 хилядите места броят на завършващите тази година седмокласници, които имат правото да кандидатстват, е чувствително по-малък - 56 639.

Според план-приема ще има 2324 паралелки - 1185 профилирани и 1139 професионални.

Тази година е последната, в която и осмокласници ще могат да кандидатстват в училища с прием след осми клас, уточниха от МОН. Броят на завършващите осмокласници е 30 066, а местата за тях - 30 266 (включва професионални, профилирани и непрофилирани паралелки).

План-приемът включва местата във всички училища с гимназиално обучение - профилирано, професионално, непрофилирано. Това са средните, обединените училища, професионалните гимназии. С документа се утвърждават и местата по форми на обучение - дневна, вечерна, задочна, както и обучаващите се дуално.

За първа година план-прием ще има и в V клас в профилирани гимназии с профил „Математика“ и „Природни науки“. 1085 са местата за кандидатстващите след IV клас. Паралелките са 42. Местата в София са 140.

Анализът на министерството показва, че през миналата учебна година броят на завършващите седмокласници е намалял спрямо предходната година с 1032 ученици (намаление не е отчетено в София-град), но през сегашната има общо увеличение. Най-сериозно намалява броят на седмокласниците в областите Ямбол, Силистра, Русе, Разград, Пловдив, Видин и Габрово.

Най-много паралелки за прием по профили са утвърдени по „Чужди езици“, следвани от „Софтуерни и хардуерни науки“, а най-малко – по „Изобразително изкуство“ и „Музика“.

Намалява и броят на учениците, които завършват VIII клас. Такава тенденция има в областите Ямбол, Търговище, Шумен, Хасково, София-област, Русе, Пловдив, Кюстендил, Кърджали и Добрич. В София-град и тук завършващите са най-много и броят им постоянно расте.