OffNews.bg

Доналд Тръмп може да бъде най-добрият президент след Рейгън

Преди година предвидих, че Доналд Тръмп ще е следващият президент на САЩ и една камара народ ми се присмиваше. Сега ще предвидя, че той вероятно ще бъде най-добрият президент след Рейгън и един от най-добрите президенти в историята на САЩ.

За да бъде разбран Тръмп, трябва да погледнем отвъд имиджа на шоумена и бомбастичния политик и да видим маркетинговия гений и бизнес интелекта му. Под маската на клоуна има пресметлив ум с уникални таланти. И според мен, това са комбинация от таланти, които рядко са влизали в Белия дом.

Първо, мисля, че Тръмп е същински майстор в намирането на правилния човек за правилната работа. Прочетете книгата, Midas Touch, написана в съавторство с Роберт Кийосаки, за да разберете колко важно е това в бизнеса, а според Тръмп - и в политиката. Очаквам да събере най-добрия кабинет от министри в историята на САЩ – да, някои от тях ще са с противоречива репутация или дори не дотам привлекателна външност. Но ще са точните хора за точния момент. Руският външен министър Лавров най-накрая ще седне срещу някой със знания и визия, надхвърлящи неговите – най-вероятно Нют Гингрич или някой с подобен опит; здравеопазването вероятно ще се поеме от най-добрият детски неврохирург в света Бен Карсън; правосъдието от човека с непоклатими принципи – бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който обърна тенденцията на растяща престъпност в Ню Йорк, когато беше кмет; и т.н.

Тръмп умее и да уволнява – по време на кампанията смени трима мениджъри, което само по себе си е нечувано в традиционната политика. Но всеки от тях беше правилният човек за правилното време и след напускането си остана да помага като външен коментатор по медиите. Което ни говори, че ако средата се промени и някой министър вече не е адекватен, Тръмп ще го смени – отново нещо почти нечувано в западната политика.

Второ, Тръмп е майстор на преговорите (прочетете книгата му The Art of the Deal), а светът днес се нуждае именно от това. Американските избиратели не искат повече безсмислени военни конфронтации и американският президент няма мандат да започва конфронтации с Русия, Китай, Либия, Сирия, или друга страна. Обама опита пътя на прикритите прокси войни – САЩ насъскват и въоръжават едни групи или държави срещу своите врагове и ги оставят да се трепят. Това доведе до няколко външнополитически катастрофи, до смъртта на над 1 милион души в Близкия Изток и до заливането на Европа и Турция от бежанска вълна. Колкото и да е лош Путин, крайно време е американският президент да седне на една маса с него и да постигнат споразумение, прекратяващо военните безумия. Реално, Путин иска просто да бъде припознат от Запада като лидер и така да легитимира продължаващия си авторитаризъм пред руския народ. Надали има по-добър човек от майстора на маркетинга Доналд Тръмп за тази сделка.

Трето, Тръмп е президент, който няма зависимости от корпоративни интереси и лобисти. Ако успее да премахне някои от вредните закони на Обама (като Obamacare), да прекрати войната на правителството срещу бизнеса, да заличи няколко паразитиращи бюрократични организации и да измисли разумен път към възстановяване на адекватна парична политика във Федералния резерв, новият президент ще успее да вдъхне достатъчно оптимизъм в обществото за бъдещият ден, който да се трансформира в устойчив икономически ръст.

Четвърто, Тръмп е първият западен лидер, който категорично заявява, че НАТО не е разпасана сбирщина от войнстващия бехемот САЩ и един бюлюк паразитиращи на негов гръб държавици. НАТО е с остарял мандат от Студената война, който трябва да бъде обновен, а всяка държава, която не си изпълнява ангажиментите по инвестиции в отбрана, да губи част от правата си. Единствено тогава, САЩ вече няма да бъде световният военен хегемон и Европа ще се превърне в равноправен играч на международната сцена, подплатил дипломацията с военна мощ.

Ако Тръмп спре безумията в Близкия Изток, приложи разумни икономически реформи и преобрази НАТО в модерен и способен отбранителен съюз, ще влезе в историята като един от най-успешните американски президенти. А щом вчера успя да спечели изборите, когато всички фактори бяха срещу него, какво по-вероятно от това утре да постигне горното, когато вече всички фактори са на негова страна.