OffNews.bg

Вегетарианци се обидиха на сериала "Откраднат живот"

Българското вегетарианско общество изпрати протесно писмо до Нова телевизия заради начина, по който сериалът "Откраднат живот" третира темата за вегетарианството.

Според авторите на писмото продукцията злоупотребява с темата за ползите и вредите от вегетарианския и веганския режим на хранене и прави подвеждащи внушения.

Повод за възражението е 26-ият епизод от третия сезон на "Откраднат живот", в която според вегетарианското общество има анти-веге пропаганда, накърняваща обществения имидж на голяма група хора. Авторите цитират като пример внушението, че анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета, което - по думите им - няма нищо общо с реалността.

Второто крайно неосведомено внушение е, че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове – тоест хранят се непълноценно и съответно нездравословно.

Следващото, вече патологично внушение е, че стремежът за уж здравословен и природосъобразен живот при вегетарианци и вегани води до маниакално отхвърляне на традиционната медицина и избягване на лекарските услуги, когато здравето им или това на децата им е в опасно за животa състояние, добавят те.

Обобщено, зрителят остава с впечатлението, че хората, ориентирани към вегетариански и вегански начин на живот, не се хранят пълноценно, което води до анемия и сърдечни заболявания, а не на последно място и до някои по-сериозни личностни и социални "отклонения".

От вегетарианското общество предлагат сценаристите "преди да включват подобни "случаи" в епизодите си, да се информират за действителните медицински факти, защото много зрители биха останали вероятно учудени, че те са точно противоположни на поднесените в сериала". Те посочват, че най-добрите световни практики лекуват изключително много заболявания, включително сърдечни, с редуциране или пълно изключване от хранителното меню на млечни и месни продукти. И цитират още, че най-грандиозните по мащаб проучвания по темата са правени в Китай и не е случайно, че именно Китайското здравно министерство стартира през 2016 г. кампания за намаляване консумацията на месо и млечни продукти като здравна превенция.