OffNews.bg

Рашидов се оплака на Борисов, че медиите го тормозят и клеветят

"Това в папката ми са медийни публикации. От една година едни и същи хора пишат по медии, че министърът на културата е крал пари. Не съм крал един лев. Пишат, че синът ми има хотели. Няма хотели. Прощавайте, но това са клеветнически публикации, които създават усещане за корупция. И днес вече най-накрая ще отида при адвокат и ще съдя тези, които пишат лъжи."

Това заяви днес по време на събрание на Министерския съвет Вежди Рашидов по време на обсъждане на намаляване на корупцията. В течение на разговора се разбра, че каквито и мерки да се взимат в борбата с нея, на обществото постоянно се налага мнението, че правителството е корумпирано и затова над 90% смятат, че държавните органи и институции са много корумпирани.

"Само да кажа, че никога ние няма да можем този процент да го променим по една проста причина – непрекъснато се внушава на хората, че държавата е корумпирана. Сигурно има и проблеми, но на хората им наслояват това в главите", каза министърът.

Премиерът се съгласи с думите на твореца, но отбеляза, че усилията им все пак ще дадат резултат, макар и да не убедят всички, че управляващите са "кристално чисти".

"Те нека да си пишат. Ти всеки ден това, което правиш, го показвай публично – това са разходите, това е конкурсът, това е направено. Това трябва да се прави. Накрая, убеден съм, ще успеем. Защото всички сме амбицирани. На кой му е приятно като кажат – по високите етажи на властта?!

Трябва да положим усилия и ние ще ги положим. Всеки ден, всеки ден, всеки ден! Във всяко действие. Всеки човек греши, но ако има грешка, ако има съмнения – отменяйте или давайте на прокурор, или на службите да го доразследват и да видят дали има умисъл, дали е от незнание, дали е от неумение, каквото и да е. Веднага реакция трябва да има, не след месец, не след два – веднага. Приемете, че това, което правят медиите, е за добро", смята Борисов.

Колкото до обидите и клеветите, министър-председателят също даде съвет на своя колега:

"За обидите и клеветите, за които осъдих един политик, на първа инстанция го глобиха със 180 или там колко хиляди лева да плати щети. На втора инстанция малко я намалиха на 80 хиляди, които щях да даря – обявил съм публично, дали за детски градини, дали за социално слаби, щях да възложа на някои от министрите да прецени къде има най-много нужда. Два съдебни състава дотук са се произнесли в моя полза. Последната инстанция приема, че към мен е извършено престъпление, че съм оклеветен, че еди какво си. Но понеже не се разбих психически, не приложих такова медицинско, те приеха, че за извършеното престъпление 3 хиляди лева трябва да плати ответникът, а аз да платя 35 хиляди лева за разходите по делото. Сиреч, ще получа 3 хиляди, че ме е наклеветил, и 35 хиляди лева трябва да платя сега".