OffNews.bg

Лондон не допуска руски журналисти на медиен форум

Организаторите на Глобалната конференция за свободата на пресата /Global Conference for Media Freedom/ в Лондон отказват акредитации на руски журналисти, предаде РИА Новости.

Форумът е насрочен за 10-11 юли в британската столица. Кореспондентът на агенция Sputnik е сред руските журналисти, който не е получил акредитация, но името му не е посочено. „Благодарим ви за интереса към конференцията, но за съжаление, вашата заявка за акредитацията не беше удовлетворена във връзка с причината, посочена по-долу – препоръката „Джени“, се посочва в обратното писмо от екипа, който се занимава с акредитациите.

Организаторите препоръчали на журналиста да обнови и повторно да подаде заявката си. Кореспондентът я проверил и отправил запитване какво означава тази препоръка „Джени“. В отговор му съобщили, че са предали молбата му на ръководството и чакат допълнителна информация, обещали също да се свържат с него максимално бързо. След известно време той позвънил по телефона, но не получил обяснение за причината за отказа.

Преди това в петък главната редакторка на международната информационна агенция „Русия днес“ и на тв канала Russia Today Маргарита Симонян обяви, че британското външно министерство е отказало акредитации и на ръководените от нея медии за участие във форума. Според нея отговорните за това сътрудници са казали, че вече няма свободни места за пресата.

Посолството на Русия в Лондон определи това като дискриминация от страна на дипломатическото ведомство на Великобритания. Двете медии фигурират като инструмент за фалшиви новини в представената от американската Агенция за международно развитие концепция за противодействие на враждебното влияние на Кремъл.