OffNews.bg

Студенти от Йейл: Закрийте курса по класическа литература, има само бели автори

Студенти по английска филология от американския университет в Йейл са започнали подписка за закриването на курса по класическа английска литература, защото той включва само бели автори мъже - като Чосър, Шекспир и Милтън, пише "Гардиън".

"Неприемливо е, че студент в Йейл, който иска да учи английска литература, трябва да чете само бели автори от мъжки пол", пишат те.

Престижният щатски университет включва в обучителната си програма по английска филология 2 семестъра за изучаване на автори, окачествени като "велики английски поети": Джефри Чосър, Едмънд Спенсър, Уилям Шекспир, Джон Дън, Джон Милтън, Александър Поуп, Уилям Уърдсуърт и Т.С. Елиът.

Учебното заведение пише, че с курса си иска да даде представа на студентите за основните традиции на английската литература.

Някои студенти обаче са започнали петиция за "деколонизация" на курса, като се премахнат ограниченията в него да участват класически автори. Вместо това към тях трябва да бъдат включени и модерни писатели и поети, чиято литература се отнася за различните полове, раси, сексуалност и етнос.

Според тях курсът вреди на студентите, защото насажда култура, която е враждебна към цветнокожите, а самият курс неглижира литературния принос на жените, цветнокожите и различните хора.