OffNews.bg

Стивън Еймос: "Мръсник" и "содомит" на английски идва от "българин"

"Думата "bugger" ("мръсник", "содомит" на английски) идва от думата "българин", не се майтапя, проверете го", заяви световноизвестният британски комедиант Стивън Еймос по време на първото си гостуване в България снощи в препълнения "Comedy Club Sofia".

И наистина, след проверка се оказа, че коренът на обидната дума наистина е името на нашия народ. Но защо така?

Думата "bugger" навлиза в английския език около 13 век, като е взаимствана от френската "bougre", която на свой ред е производна на латинската "Bulgarus". По този начин в Западна Европа са наречени последователите на християнската богомилска секта, която води своето начало от времето на цар Петър I.

С течение на вековете богомилите проникват в голяма част на Европа, включително в някои кралски дворове. Особено популярни стават в Южна Франция, Северна Италия, кралство Арагон и южните германски земи. Основни техни средища са Страсбург, Кьолн, Милано, Лион, Лиеж, Тулуза и др., но може да се каже, че учението достига целия континент по един или друг начин.

Богомилството възниква като реакция срещу феодализма, корупцията и покварата в традиционните църкви, неравноправието в обществото. Поради тази причина то намира и много последователи в католическите страни, където разликите между проповядваното от църковния клир и неговото държание е особено голяма.

Заради голямата популярност, която богомилството и сродните му движения в Европа набират, то е строго преследвано от католическата и православна църква с всякакви методи - от проповеди до кланета, изгаряния на клада и войни, докато най-сетне около 15-век не е изкоренено в по-голямата си част.

Смята се, че "българин" ("bugger", "bougre", "Bulgarus") придобива негативна конотация някъде по времето на Албигойския кръстоносен поход, свикан от папа Инокентий III за изкореняване на катарската ерес в Южна Франция. Тогава църквата приписва на богомилите, катарите и останалите сходни християнски еретически движения содомистки и редица други противопоказни практики, с което цели да дискредитира вярването и дейността им.

Разпространението на богомилството от 10-и до 15-и век в Европа.

Спорно е обаче доколко подобни обвинения са истина. В различни исторически документи пише, че богомилите са живели в много добри отношения с католиците, защото са били миролюбиви, благочестиви и смирени. Споменава се дори че обикновените католици не били съгласни със зверствата на църквата спрямо богомилите именно заради добрите си отношения с тях.

Това е и една от причините църковният клир да започне оклеветителна кампания срещу тях, обвинявайки ги най-вече в содомия и нетрадиционни сексуални похвати (в днешно време содомията е широко разпространена, въпреки че може да не знаете, че сте содомити. Тя представлява орален и анален секс, както и секс с животно, но в наличната информация се споменава, че богомилите не са обвинявани в зоофилия, а само в другите две прегрешения).

От тогава до сега значението на думата "bugger" се е променило доста. Официално в английския продължава да се води като "содомит", но в жаргонния език се ползва в различни случаи, но най-общо можем да я преведем като "мръсник".

Според контекста и събеседника може да се ползва като обида, като свидетелство за привързаност (към приятел или храна например), изразяване на изненада, натирване, дори като умалително за малки деца - "little bugger", без негативна конотация. Вариациите са наистина много и няма да ги изброявам всичките, сигурен съм, че можете и сами да потърсите в интернет.

Това не е първи случай, в който някоя империя или църква лепва лош етикет на даден народ. Сигурно има много такива, за които не знам, но в момента се сещам за вандалите. В съвременния език думата "вандал" означава човек, който унищожава културни материални ценности (нещо като българското Министерство на културата). Скорошни изследвания обаче сочат, че вандалите, които идват от Скандинавието и минават през Панония и Иберия, докато не основават собствена държава със столица Картаген в Северна Африка през 5 век сл.Хр. - всъщност са били културни и цивилизовани хора (по тогавашни стандарти). Просто са били враг на Рим, който в крайна сметка ги унищожава и им завещава тази лоша слава.

А както знаем, историята се пише от победителите. Така религиозните секти (като богомилството), които биват заличени, са определени за ерес, а тези, които отвоюват своята независимост (като Протестантството) - в различен религиозни клон.

Даже се среща мнението, че богомилството предшества Реформацията в католическата църква, която се бори за почти същите цели като богомилите и вдига своята християнска революция малко след изкореняването на богомилството и сходните му движения в Европа. И ний сме дали нещо на света, 'дето се вика, може би.

Две неща са сигурни обаче: едното е, че е необходимо да преразгледаме важността и приноса на българския народ спрямо европейската цивилизация, култура и религия (които смятам, че са значително по-големи от това, което се признава на Запад и на Изток от нас, но без да изпадаме в мегаломанския делириум на някои сънародници). И второто - смехът и забавлението са най-добрият начин да се учим, както доказа снощи в София великият Стивън Еймос.