OffNews.bg

Стефан Цанев: Не ми трябват награди, моята награда е публиката

"На мен не ми трябват награди. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат. Това ми стига", каза писателят и драматург Стефан Цанев преди празничното представление на една от най-емблематичните му пиеси „Процесът против богомилите” в Народния театър по повод 80-ата му годишнина.

Събитието събра множество журналисти и почитатели на Цанев, които извиха дълга опашка по коридорите на театъра, чакайки автограф от него.

На сцената на Народния театър се играят две пиеси в негова чест - „Процесът против богомилите” и за стотен път - „Духът на поета”.

"Нямам по-любима пиеса, и двете са ми любими", коментира той постановките.

За Стефан Цанев работата е най-голямото удоволствие, това което го поддържа в трудни моменти и разкри, че в момента работи върху нова поема, в която "ще гледа нещата отгоре, като Господ".

"Искам да им дам малко светлина в душите, искам хората да повярват в нещо, дори да се излъжат - да вярват в нещо", допълни известният драматург за мисията на своето творчество.

По повод юбилея на писателя трябваше да бъде връчена наградата "Златен век", най-високото отличие на Министерство на културата, но преди дни Стефан Цанев обяви, че я отказва, защото същата награда е получил и Димитър Иванов - бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

Да се връчи "Златен век" на бивш ръководител от ДС, означава "официално оневиняване на репресивната институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", посочи Цанев.