OffNews.bg

Откриха гроба на Мигел де Сервантес

Експерти твърдят, че са намерили гробницата на испанския писател Мигел де Сервантес, създател на прочутия Дон Кихот, близо 400 години след смъртта му, предаде Би Би Си.

Според тях в гробницата в Мадридския манастир на Ордена на Светата Троица освен останките на самия писател се намират и тези на съпругата му и още няколко други души, погребани с него.

Изследователите посочват, че костите в гробницата са изключително повредени и са се смесили, което ще направи разделянето и идентифицирането им трудно.

Писателят е бил погребан през 1616 г., като в последствие църквата е била разрушена и построена наново, а останките на испанеца са се изгубили в неизвестност с векове.

"Той е посрещнал края си като беден човек. Бил е ветеран със своите бойни рани", казва Педро Корал, началник на дирекцията по изкуства, спорт и туризъм към общинския съвет на Мадрид.

Екипът му от 30 изследователи е използвал инфрачервени камери, 3D скенери и радари, за да намерят гроба, намиращ се под забравена крипта под новопостроената църква. Те са успели да намерят останките от дървен ковчег, на който са изписани инициалите М.С.

Снимка на останките от ковчега с инициали М.С. Снимка: BBC/ Sociedad Aranzadi.

Писателят ще бъде препогребан с пълни почести на същото място, след като гробницата му бъде изградена наново. Сервантес е поискал да бъде погребан именно в Мадридския манастир на Ордена на Светата Троица, тъй като религиозната организация е помогнала за плащането на откупа му, след като испанецът е бил пленен от пирати и е робувал в продължение на 5 години в Алжир.

Роденият през 1547 г. в Мадрид автор е смятан за бащата на модерния роман заради двете си книги за приключенията на печалния рицар Дон Кихот, издадени през 1605 и 1615 г.

Творбата на Сервантес е една от най-четените и превеждани книги по света.