10 незабравими цитата от Тери Пратчет

Симона Костадинова Последна промяна на 12 март 2015 в 18:53 63945 15

Днес на 66-годишна възраст ни напусна великият британски фентъзи писател Тери Пратчет. Авторът е починал в дома си, заобиколен от семейството си, след дълга борба с болестта на Алцхаймер.

В негова памет ви представяме 10 от най-запомнящите се цитати на Пратчет:

Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

— АМИ ДА. НЕ БИВА ДА СИ ПРАХОСВАМЕ ВРЕМЕТО! — Смърт донагласи седлото, после тикна златния си животомер под гърбавия нос на Албърт. — ВИЖ! ИМАМ ВРЕМЕ! НАЙ-ПОСЛЕ ИМАМ ВРЕМЕ!
Албърт се отдръпна уплашен.
— И щом вече го имате, какво ще го правите?
Смърт яхна коня.
— ЩЕ ГО ПРОПИЛЕЯ.

Свободата може и да е природното състояние на човечеството, но това важи също и за катеренето по дървета и яденето на все още шаваща храна.От друга страна всяка свобода е ограничена, изкуствена и следователно илюзорна, в най-добрия случай споделена халюцинация. Нито един душевно здрав смъртен не е наистина свободен, защото истинската свобода е нещо толкова ужасно, че единствено лудите и божествата биха могли да я понесат с отворени очи.

Каквото не умира, не може да живее. Каквото не живее, не може да се промени. Каквото не се променя, не може да се поучи.

Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.

Единствено хората,които са здраво стъпили на земята,успяват да градят въздушни кули.

Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.

Обикновено се смята, че събитията, способни да променят света, са неща като големите бомби, налудничавите политици, големите земетресения или обширните миграции на населението, но сега е ясно, че това е много старомоден възглед, поддържан от хора, които нямат нищо общо със съвременното мислене. Онези неща, които наистина променят света, според теорията за Хаоса са дреболиите. Пеперуда махва с криле в амазонската джунгла и в резултат ураганна буря помита половин Европа.
Някъде в заспалата глава на Адам се бе появила пеперуда.

Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу.

— Значи се опитваш да ми подскажеш, че хората имат нужда от...фантазии, за да понасят живота?
— ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ФАНТАЗИИТЕ, ЗА ДА БЪДАТ ХОРА. ЗА ДА БЪДАТ СРЕДОТОЧИЕТО, КЪДЕТО СЕ СРЕЩАТ ПАДНАЛИЯТ АНГЕЛ И МАЙМУНАТА, ИЗПРАВЯЩА СЕ НА ЗАДНИТЕ СИ ЛАПИ.
— И затова си имаме феи? Дядо Прас? Дребни гад...
— ПОЗНА. ТОВА Е НАЧАЛОТО. ПЪРВО СЕ УЧИТЕ ДА ВЯРВАТЕ В МАЛКИТЕ ЛЪЖИ.
— За да повярваме и в големите?
— ДА. В СПРАВЕДЛИВОСТТА. В МИЛОСЪРДИЕТО. В ДЪЛГА...
— Нямат нищо общо помежду си.
— НИМА? ТОГАВА ВЗЕМИ ВСЕЛЕНАТА И Я СТРИЙ НА НАЙ-ФИН ПРАХ, ПОСЛЕ Я ПУСНИ ПРЕЗ НАЙ-ДРЕБНОТО СИТО. И НАКРАЯ, АКО МОЖЕШ, МИ ПОКАЖИ ПОНЕ ЕДНО АТОМЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ, ЕДНА МОЛЕКУЛА МИЛОСЪРДИЕ. А ВЪПРЕКИ ТОВА ВИЕ ПОСТЪПВАТЕ СЯКАШ ИМА НЯКАКЪВ ИДЕАЛЕН РЕД В СВЕТА, СЯКАШ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА СЪЩЕСТВУВА НЯКАКВА...„ПРАВОТА“, ПО КОЯТО ДА СЪДИТЕ ЗА ВСИЧКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2015 в 00:09

Светлината си мисли, че пътува по-бързо от всичко, но греши. Независимо колко бързо пътува, тя открива, че мракът винаги е пристигнал първи и я чака

15.03 2015 в 15:19

Ако едно момче на 13 години не чете фантастика, значи нещо не е наред. Ако човек на 35 продължава да чете фантастика, значи някъде нещо се е объркало тотално. (приблизително Тери Пратчет).

15.03 2015 в 13:33

"Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки."

13.03 2015 в 22:41

"...Вероятността това да се случи беше едно на един милион. Магьосните обаче са установили, че ако вероятността нещо да се случи е едно на един милион, то се случва в девт от десет случая."

13.03 2015 в 22:26

Поклон пред един велик писател.Ще ни липсваш,но и ще си вечно при нас!

13.03 2015 в 14:13

Поклон пред светлата му личност! Пред уникалното му чувство за хумор! Пред неповторимата му житейска философия и мъдрост! Навярно сега е в Discworld, за да събира впечатления от първа ръка...

13.03 2015 в 09:55

Понякога, до истината се стига, след като се нанижат една по една всичките малки лъжи и от тях се извади всичко, което се знае. Отлюспвай лъжите, и истината трябва да се появи гола и засрамена и няма да има къде да се скрие.

13.03 2015 в 09:31

И разбира се, цитатът който трябва да замени бутафорното "Съединението прави силата" като лого на парламента ни:

"We've got a lot of experience of not having any experience"

13.03 2015 в 08:53

"“Whut's the plan, Rob?" said one of them.
"OK lads, this is what we'll do. As soon as we see somethin', we'll attack it. Right?"
The best plans are the simplest ones ...”

CRIVENS!!!

13.03 2015 в 08:03

Мир на праха му! Какъв дебил трябва да си и комплексар безподобен, за да цъкаш минуси на горните коментари... Явно при някои Маймуната не се е срещнала с Ангел, а с плужек!