Почина писателят Тери Пратчет

Симона Костадинова Последна промяна на 12 март 2015 в 17:19 13406 12

Почина британският фентъзи писател Тери Пратчет, съобщи неговият издател Лари Финли пред Би Би Си.

Авторът е починал в дома си и е бил заобиколен от семейството си.

Пратчет почина на 66 години след дълга борба с болестта на Алцхаймер. Той обяви публично за заболяването си в края на 2007 г.

„Светът загуби един от своите най-ярки и най-остри умове. Почивай в мир, сър Тери Пратчет“, написаха преди минути в официалната фейсбук страница на писателя.

"Тери се бе изправил публично и смело срещу своето заболяване от Алцхаймер (или "препятствието", както го наричаше той). През последните години го крепеше писането. Наследството му ще пребъде десетилетия наред", каза Финли за писателя.

Пратчет е най-известен с поредицата от романи за Света на Диска. Той е най-продаваният автор във Великобритания през 90-те.

Пратчет бе удостоен с рицарско звание заради заслугите си към литературата през 2009 г.

През дългата си кариера е написал над 70 книги, които са преведени на 36 езика.

"НЕ ГО СМЯТАЙ ЗА УМИРАНЕ. ПО-ДОБРЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ СИ ТРЪГНАЛ ПО-РАНО, ЗА ДА ИЗБЕГНЕШ НАВАЛИЦАТА", казва емблематичният герой на Пратчет Смърт в книгата "Добри поличби".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2015 в 09:44

Кривунци! Как че е умрел, бе! Нашиот грамадански мънечек вещер на диска се подигна по-нависоко да ни гледа сеиро, как че се опрааме без него и дали сме научили нещо га ни хортуваше...
"Гласът влезе в главата му, сондира спомените му, прелисти страховете му, намери съответните лостове, добра се до тях и ги дръпна. И намери фрау Шамберс. Във втори клас, изпаднал от топлата, безгрижна детска градина на фрау Тисел, миришеща на пастели за рисуване, солено тесто и неправилно тоалетно възпитание, и попаднал на студените чинове, управлявани от фрау Шамберс, миришещи на образование."
Всеки, който е имал късмета да отвори някоя от книгите му, я е затворил малко по-богат и по-човечен. И даже Смърт на мишките не може да изгризе наследството, което ни остави. Почивай в мир, магьоснико!

12.03 2015 в 22:58

Не е верно това, че пред смъртта всички са равни. Светът е много по-унило място без теб.

12.03 2015 в 21:54

Сър Тери, сигурен съм, че Смърт сам е дошъл да те придружи, и ти си му казал: "Е, хайде, да вървим!", а Смърт се е поклонил в отговор: ДА, ВРЕМЕ Е, СЪР ТЕРИ! Отиде си един от най-великите магьосници на нашия свят...

12.03 2015 в 21:46

Днес всички Нак Мак Фийгъл са се напили като животни, т.е. като пиктсита,сбили са се зловещо и са изяли две овци.

Лорд Ветинари старателно е записал нещо в бележника си, от което на Мойст фон Липуиг му е настръхнала кожата,представяйки си новата си служба като главен церемониалмайстор по погребенията.

В "Продънения барабан" джуджета и тролове са пили заедно под звуците на оглушителна Музика с камъни а в далечен Юбервалд Лигата на въздържанието е отбелязала паметен ден без нито един порив дори за прекрачване на границата-толкова унили са били всички че на никой не му е било до югуларни вени.

В сградата на Градската стража, Кептън Керът, Ангуа и Чийъри Литълботъм са организирали малка възпоменателна сбирка на всички членове на стражата, включително и Ноби Нобс.

Командър Ваймс е запалил пура, облегнал се е назад на стола, издухал е дима към тавана и е изръмжал: Деееейба майка му деейбаааа...

GOOD EVENING SIR TERRY, IT"S BEEN QUITE A WHILE...


Почивай в мир ВЕЛИКАНЕ!!!

12.03 2015 в 20:49

AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER.

12.03 2015 в 18:12

Светът на Диска осиротя.

Мир на праха му.

12.03 2015 в 17:59

Няма начин Смърт да не е бил лично до него! Необятен ум, страхотен разказвач и мой най-най-любим автор. За такива хора не може да има минало време... Жалко, че толкова рано си замина:( Нека бъде светъл пътят му отвъдното! Безмерно тъжна новина.

12.03 2015 в 17:55

Трагедия за фентъзи жанра...и все пак, не за самия пратчет. От край време се бореше за правото си на евтаназия, за да не го превърне болестта му в безмозъчен индивид. В известен смисъл се радвам, че мъките му най-накрая се свършиха. И все пак, много тъжно

12.03 2015 в 17:37

Мир на праха му!
Голям!

12.03 2015 в 17:35

Отиде на среща със СМЪРТ...