OffNews.bg

Кои са членовете на международното жури на София Филм Фест 2014?

Организаторите на София Филм Фест 2014 обявиха имената на членовете на международното жури.

Комисията ще оценява филмите от международния конкурс за първи и втори филми и от конкурса за Наградата Джеймисън.

Комисията е в състав Александър Роднянски, Чедомир Колар, Силвия Петкова, Лусин Динк и Александър Рис.

Председател на журито ще е режисьорът Александър Роднянски.

Роднянски е носител на повече от 50 международни и национални награди в областта на киното и телевизията.

Роден е на 2 юли 1961 г. в Киев. Завършва режисура в Киевския национален университет за театър, кино и телевизия. През 1983 г. започва кариерата си в „KievNauchFilm” студио. Създател е на първия независим телевизионен канал в страната „1:1”, който само за няколко месеца се превръща в лидер на украинския телевизионен пазар.

През 2008 г. е поканен за член на журито на Берлинския филмов фестивал. 

Съосновател и президент е на Руско-германската филмова академия. Член е на Европейската филмова академия, руската киноакадемия „Ника”, Националната академия за кинематографично изкуство и наука на Русия „Златен орел”, Руската телевизионна академия, асоцииран член на Международния съвет на Националната академия за телевизионно изкуство (САЩ). 

Александър Роднянски има зад гърба си повече от 30 филма и 20 телевизионни сериала. Като продуцент името му стои зад боксофис хитове като „Изток-Запад” (1999) на Режис Варние и „Хиляда и една рецепти на влюбения готвач” на Нана Джорджадзе, които получават номинации за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

В рамките на 18-ия СФФ публиката ще може да види два от най-успешните филми, продуцирани от Роднянски - „Сталинград” на Фьодор Бондарчук и номинирания за „Златна мечка” „Колата на Джейн Мансфийлд” на Били Боб Торнтън.

Чедомир Колар е роден в бивша Югославия. Завършва Белградската академия за драматични изкуства.

От 1991 г. работи като продуцент за Noé Productions в Париж.

Тогава печели признание с „Преди дъжда“ на Милчо Манчевски („Златен лъв” от Венеция 1994, номинация за „Оскар”), „Africa My Africa” (1995) и „Kini and Adam” (Кан ‘97) на Идриса Уедраого, „As You Want Me” (1997) на Кармине Аморосо, „Влак на живота“ (1998 - Сънданс и Венеция) на Раду Михайлеану, „Ничия земя“ (ЕФА, Кан, „Златен глобус”, „Сезар” и Оскар” 2002 сред повече от 50 международни награди) и новелата от филма „11’09’01 – 11 септември” (2002) на Данис Танович.

От 2004 г. Чедомир Колар е член на Борда на Eвропейската филмова академия.

Силвия Петкова е българска актриса, родена в София през 1987 г.

През 2010 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр.Сарафов” в класа на проф. Здравко Митков.

Дебютира в ролята на Жената в постановката „За мишките и хората” по Стайнбек.

Други нейни известни роли са в „HDSP: Лов на дребни хищници” (2012), филма на Андреас Панцис „Радостта и страданието на тялото” („The joy and sorrow of the body” -2012), „Непобедимите 2” и сериала „Революция Z”.

От 2011 година е част от трупата на театър „София”, където може да я гледате в „Пипи дългото Чорапче”, „Тирамису”, „4 Стаи”, „Скачай” и „Напразни усилия на любовта”.

На 18-ия СФФ Силвия Петкова ще представи немския филм „Нашите малки различия” („Our Little Differences” – 2013) на режисьорката Силви Мишел, в който изпълнява една от главните роли.

Лусин Динк е турска режисьорка, родена в Истанбул през 1981 г.

Учи кино в Университета в Истанбул, където заснема и първия си филм – късометражния „Threep” (2001).

Лусин Динк е племенница на известния журналист Хрант Динк, убит от турските радикалисти.

Дебютният й филм „Страната на Сароян” (2013) представя пътуването на световноизвестния арменски писател от Америка Уилям Сароян в земите на предците си, намиращи се в днешна Анадола, Източна Турция.

Александър Рис е немски продуцент и режисьор с определен интерес към международни копродукции с Източна Европа.

Роден е в Леверкузен, Германия, през 1959 година.

Завършва Университета за изящни изкуства в Берлин (UBK).

Член е на Европейската филмова академия.

Една от най-успешните му продукции като продуцент е сръбският независим хит „Кръгове” (2013) на режисьора Сърджан Голубович, удостоен със специалната награда на журито от Сънданс ’13, както и с 30 награди от най-престижни кинофестивали в света, сред които наградата на публиката на СФФ.

Александър Рис е съпродуцент на най-новия филм на режисьора Стефан Командарев – „Съдилището”, с който ще бъде открит 18-ия Международен София Филм Фест.