OffNews.bg

Директори на китайски културни институти пристигат в България

30 директори и мениджъри на китайски културни институти, организации и арт центрове пристигат в страната, за да селектират българско културно съдържание, което да представят в Китай.

Някои от институтите, представени в делегацията, са Китайската асоциация за изпълнителски изкуства, Китайската музикална консерватория, театърът на Шанхай, Концертната зала на Шънджън и Китайската джаз асоциация.

По същия проект този месец китайската делегация посети Словакия, Чехия и Полша, а през миналата година, в резултат на подобно посещение в Литва, Латвия и Естония, са откупени над 100 продукции.

Посещението е част от проект за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа на Министерство на културата на Китай. Партньор за България е независимата платформа за култура "Едно", която организира международните фестивали One design week, One dance week и One architecture week. 

В рамите на четири дни в София и Пловдив ще бъдат представени танцови и музикални продукции  – от народни танци до съвременен танц, от класическа музика до джаз изпълнения, заедно с това оперни спектакли и куклен театър.

Сред поканените участници са Мишо Йосифов Секстет, Sentimental Swingers, Мистерията на българските гласове, Derida Dance Company, Държавна опера - Пловдив, Софийска опера и балет, Държавен куклен театър - Пловдив, Теодосий Спасов, Ансамбъл Тракия, Strings и Оратница.