OffNews.bg

Чехия сваля ДДС-то на книгите на 10%, падат цените и на лекарствата

Чешкото правителство сваля ДДС-то на книгите от 15% на 10 с началото на новата година, съобщи "Český rozhlas". В България обаче ДДС-то остава 20% за книгите и учебниците.

Това обаче не е единственият сектор, в който ще има намаляване на данъка върху добавената стойност в Чехия. Другите два, при които той ще падне на 10%, са лекарствата и детските храни и памперси.

Според вицепрезидента на Съюза за търговия и туризъм на страната това не означава непременно понижаване на цените на въпросните стоки. Намаленията ще зависят от търговците, които ще имат избора да понижат цените си в полза на клиентите си или да запазят досегашните цени и да повишат собствените си печалби.

"Това не е крайната цел. Повечето издателства и изобщо хората в книжния бизнес настояват ДДС-то върху книгите у нас да стане 0%, както е във Великобритания. Всяко намаляване на цените се отразява положително както психологически, така и фактически", заяви основателят на панаира на книгата в Хавличков Брод Маркета Хейкалова.

Първоначално министерството на финансите смятало да намали и ДДС-то на печатните издания, но не го направило. Идеята на смъкването на данъка върху детските храни и памперси цели да подкрепи семействата с деца.

Намалението при лекарствата ще важи за ваксините, противозачатъчните препарати на хормонална основа, ветеринарните препарати, приготвени на същата основа, както и всички лекарства за хора. Досега те бяха облагани с 21% ДДС.