OffNews.bg

10 любопитни факта от живота на великия Фреди Меркюри

Днес се навършват 25 години от смъртта на вокалиста на легендарната рок група Queen.

Великият изпълнител умира от бронхиална астма, усложнена от СПИН. Смъртта му идва едва 3 дни, след като прави обществено признание, че страда от автоимунното заболяване. 

В чест на фронтмена на британската група изданието "Сlashmusic" публикува статия, съдържаща 10 любопитни факта за живота му: 

1. Рожденото му име е Фарок Булсара. Той започва да използва името Фреди, преди да пристигне в Англия, и Меркюри - след създаването на Queen.

2. Той не се мисли за добър пианист. По време на живи изпълнения винаги се притеснява да не сгреши. По-късно оставя пианото и в резултат на това се появяват характерните му диви и луди танци по време на концерти. 

3. Във финалната сцена на клипа към "It's A Hard Life" Фреди сяда на стълбите изключително предпазливо, защото току що му е бил свален гипс, спомен от безразсъден пиянски запой в Мюнхен.

4. Меркюри се представя най-добре по време на изпълнения след конфликти, най-вече със силен емоционален заряд. Преди концерт в Англия, той влиза в ожесточен спор с тогавашния си любовник Бил Райд. Райд захапва лакътя на Фреди толкова силно, че отпечатъците от зъбите му стоят дълго време, а раната кърви обилно. 

Друг техен скандал оставя хотелската им стая пълна със счупени стъкла и изкъртена мазилка.

5. В друг скандал с Райд двамата си викат в продължение на толкова много време, че на следващата сутрин Меркюри се буди с дрезгав глас и няма възможност да пее следващата вечер в САЩ на изключително известно вариете шоу. Той прекарва целия ден в опити да възвърне гласа и успява навреме.

6. След чекиране за полет за Ню Йорк от Токио Меркюри открива, че самолетът, с който са летели, е DC10 - модел, който е давал дефекти в миналото. Той отказва да лети с него и си взима билет за следващия полет - 14 часа по-късно.

7. Меркюри толкова обича котките си, че по време на концерти се обажда в дома си, за да ги чуе. Някогашното му гадже и дългогодишна приятелка Мери Остин държала котките до телефона, за да могат да го чуят как Фреди говори. Той също така има и техни портрети.

8. Асистентите му са били задължени да носят със себе си лист и химикал, в случай че Меркюри получи неочаквано вдъхновение. Текстът на "Life Is Real" се появява по време на полет над Атлантика от Ню Йорк. 

9. Има сестра, която носи красивото име Кашмира.

10. По време на турне в САЩ той разбира, че Тони Бастин, с който излиза във Великобритания, е видян с друг. Ядосан, Меркюри плаща на Бастин полет до САЩ под предлог, че иска да го види. Веднага след като каца, му казва, че всичко между тях е приключило. Той задържа котката на Бастин - Оскар.