Как се приготвя гъба кладница?
Кладницата е гъба с деликатен вкус и висока хранителна стойност. Богата е на протеини, витамин В, желязо, калций и магнезий. Съдържа статини, които имат свойството да понижават нивата на холестерола. Кладницата има и противовъзпалителни и антибактериални свойства, укрепва здравето на сърцето и имунна система. Това я прави предпочитана здравословна храна. Има богат набор от рецепти за приготвяне на гъбата кладница, но най-популярната сред тях е кладница в масло.
Приготвяне на гъба кладница на тиган
За да се приготви тази рецепта се измиват 250 г гъба кладница, отстранява се долният край на пънчето, който е твърд и дори при термична обработка остава жилав. По-големите гъби се нарязват на парчета, малките се оставят цели. В дълбок съд с капак се стопяват 50 г краве масло. Добавя се нарязаната гъба кладница, която преди това е отцедена от водата, и се оставя да се задуши в маслото. Постепенно се прибавят 2 накълцани скилидки чесън, сол и чер пипер. По време на приготвянето на гъбите се разбърква често, за да поемат маслото равномерно. Ястието е готово след 10 минути задушаване под капак на силен огън.
Шкембе чорба с гъба кладница
За приготвянето на тази рецепта се взема половин килограм гъба кладница. Гъбите се измиват, нарязват се на ленти и след като се отцедят се сипват в тенджера, в която предварително е разтопено 40 г краве масло. Гъбите се оставят да се задушат и да пуснат соса си. След това се добавят 2 супени лъжици брашно, разбърква се, за да не се образуват топчета от брашното, постепенно се сипват 2 чаени чаши вода и 1 чаена чаша прясно мляко. Чорбата се подправя с равна супена лъжица сол и се оставя да поври на тих огън 10-15 минути. Междувременно в тиган се разтопяват 20 г масло, в което се сипва чаена лъжица червен пипер. Разбърква се и се сваля веднага от котлона. След приготвянето чорбата се сервира веднага, като при сервиране се сипва по лъжица от маслото с червения пипер. Може да се добави и чер пипер или счукан чесън в оцет.
Приготвяне на гъба кладница на фурна
Това също е една много лесна рецепта за приготвяне на гъба кладница. Измиват се и се почистват от основата на пънчето 250 г гъби. Сипват се в тава, добавят се 50 г масло, чер пипер, 1 скилидка счукан чесън. Може да се сипят и 1-2 лъжици зехтин. Гъбите се пекат в предварително загрята фурна за около 30 минути. Сервират се топли, може да се гарнират със стръкчета пресен чесън.
Приготвянето на ястия с този сорт гъби е лесно, но резултатът винаги е гарантирано вкусен.