Есенни палачинки с тиква
След като есента дойде и всеки прекарва повече време у дома, е време за вкусни топли закуски. Представяме ви актуална за сезона рецепта за палачинки, която да превърне почивния ден в кулинарен рай. Добавете канела и пренесете есента в кухнята си.
Съставки:
- 1 ½ чаши брашно
- 2 супени лъжици захар
- 1 ½ чаени лъжици бакпулвер
- ¾ чаена лъжичка сода за хляб
- ¾ чаена лъжичка сол
- 1 ½ чаени лъжици канела
- 1 чаена лъжичка зелен джинджифил
- ⅛ чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче
- 1 ½ чаши айран
- ¾ чаша тиквено пюре
- 2 яйца
- 3 супени лъжици разтопено масло, плюс още малко за намазване на тигана
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Инструкции:
1. В голяма купа разбъркайте брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и подправките.
2. В средна купа разбъркайте айрана, тиквеното пюре, яйцата, разтопеното масло и ваниловия екстракт, докато се получи еднородна смес.
3. Добавете сместа към сухите съставки и ги разбъркайте с гумена шпатула, докато се смесят.
4. Загрейте леко намазана тавичка или тиган на средно слаб огън. Изсипете сместа за палачинките в тигана (нужната порция за един брой е 1/4 чаша), като внимавате да оставите достатъчно място между тях, за да не залепнат.
5. Оставете за една–две минути, докато тестото стане на балончета по ръбовете, а долната част покафенее и след това внимателно ги обърнете. Оставете за още една–две минути, докато тестото е напълно изпечено.