Дубайският шоколад вече има конкурент - измитският шоколад
В социалните мрежи отново има нов сладкарски хит, но този път по-известен в Турция. Докато шоколадовият вкус от Дубай е в разгара на популярността си, негов съперник му излиза от турския град Измит. Рецептата е измислена от шеф готвач Измит Гамзе Калайджъ, която решава да обогати традиционното пишмание с модерен привкус.
View this post on Instagram
Защо шоколадът е кръстен на град Измит
Пишманието е характерен за измит десерт от захар. Корените му не са изцяло турски. Произходът на сладкото изкушение е от Иран. Тези, които прославят измитските пишманиета, са арменски занаятчии, дошли от Иран и Армения между 1601 и 1611 г. и заселили се в Измит и околностите му. Арменският сладкар Хаджи Долмаджиан започва да го продава на пазара. Десертът първо се е приготвял по домовете, а с времето е започнал да добива популярност и започва да се приготвя в дворците. След Първата световна война арменският сладкар затваря сладкарницата си и емигрира. Занаята му продължава Ибрахим Ефенди, който научава тънкостите на пишманието от арменеца и продължава да произвежда сладкарски изделия. Така пишманието оцелява и до днес.
Десертът се среща почти навсякъде в Анадола, но се счита за една от храните, характерни за град Измит в област Коджаели, и през 2010 г. получава „сертификат за географска регистрация“ като „Izmit Pişmaniye“.
Пишмание е десерт, който се приготвя от олио, брашно и захар, изисква силни ръце. В корена му се крие думата "пишман" (от турски - съжаление) и всъщност и от там произлиза името на десерта - изразява съжалението на тези, които са се опитвали да го приготвят, но не са успели, защото е трудно. Има и друга версия за неговото име - че произлиза от думата "pesmin", която на османотурски език означава вълна.
Как се приготвя "измитският шоколад"?
Всъщност, този десерт се приготвя по-лесно и от дубайския шоколад. Необходими са ви само два продукта:
- Пишмание (колкото прецените за нужно)
- 2 шоколада.
Започнете с разтапянето на шоколадите на водна баня. Вземете половината от разтопения шоколад и го изсипете в гумена форма. Поставете го в хладилника за известно време, за да може да стегне. След като шоколадът се охлади, добавете във формичката пишманието. За финал залейте с останалия разтопен шоколад и отново поставете във фризера или хладилника, докато стегне.