OffNews.bg

ЦИК най-накрая призна за нарушение с билбордовете на "Атака"

ЦИК промени рязко позицията си за билбордовете на "Атака", срещу които преди десет дни сигнал подаде Протестна мрежа.

Става въпрос за рекламните табла със залепен „номер 20“ - номерът на „Атака“ в бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Според подадения сигнал билбордовете нарушават правилата за предизборна агитация, тъй като не съдържат задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

Първото решение на ЦИК от 7 май гласеше, че нарушение няма. То беше взето с гласовете на членовете в комисията от квотите на "Атака", ДПС и БСП. ЦИК въобще не си направи труда да провери дали има нарушение.

Протестна мрежа обаче обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на ЦИК и вчера съдът се произнесе в полза на неправителствената организация.

Това принуди ЦИК за преосмисли позицията си и вчера вечерта тя излезе с решение, което гласи: "Установява нарушение на забраната за недопускане в търговска реклама да се правят политически внушения от ПП „Атака" чрез рекламата на телевизия „Алфа".

Постановява премахване на рекламите (билбордове, стени на сгради и др.) на телевизия „Алфа", съдържащи стилизирания образ на Волен Сидеров, надпис АТАКА и номер 20, независимо дали съдържат и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Междувременно от "Атака" осъзнаха, че ще се стигне до подобно решение и започнаха да подменят билбордовете си с такива с лепенка  „Купуването и продаването на гласове е престъпление". Сега обче ще трябва и тях да свалят.