OffNews.bg

След взривовете в Северен поток: Теч и от петролопровода ''Дружба''

Полският оператор PERN е открил теч в една от тръбите на петролопровода "Дружба", който пренася руски петрол до голяма част от Централна Европа, включително Германия, Полша, Беларус, Унгария, Словакия, Чехия и Австрия.

Втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата работят нормално, уверяват от PERN, цитирани от Ройтерс. 

Течът е на 70 км от град Плоцк в централна Полша. Районът е обезопасен, а причината за инцидента се уточнява.

Новината идва след взривовете в тръбите на газопроводите "Северен поток" - също захранващи с руско гориво - определени от шведската полиция като саботаж и нанесли тежки поражения. Изтичането е открито снощи, а съобщението е от днес, което ще засили опасенията за енергийната сигурност на Европа, изправена пред тежка енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) предприемат действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации, уверяват от полския оператор.

Говорител на чешкия оператор MERO е заявил, че засега няма промяна в потоците към Чехия. Германската рафинерия Schwedt, която доставя 90% от горивото на Берлин, нейното министерство на икономиката и федералният мрежов регулатор не бяха открити за коментар, информира още Ройтерс.