OffNews.bg

Подкрепа иска 1000 лева минимална заплата още от догодина

От КТ „Подкрепа“ ще поискат 1000 лева минимална работна заплата за 2020 година, съобщи икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, цитирана от БНР.

В момента най-ниските възнаграждения у нас са по 560 лева, като е предвидено те да се увеличат на 610 лв. от 2020 г. и на 650 лв. от 2021 г. Според Григорова обаче подобен размер на минималната заплата не отговаря на производството на труда в страната.

"Ние винаги искаме по-висока минимална работна заплата, тъй като дори според европейските сравнения, заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската. Тоест у нас трябва да има драстично нарастване на заплатите, за да можем да достигнем само производителноста на труда", каза икономическият съветник на КТ „ Подкрепа“.

Ваня Григорова смята, че управляващите няма да се съгласят с предложението, защото преди последните парламентарни избори е записано да бъде замразена минималната работна заплата и само извънредните избори са могли да променят решението на правителството.

От КТ „Подкрепа“ предлагат и въвеждане на минимални работни заплати по браншове, като бъде запазено минималното възнаграждение на национално ниво.