OffNews.bg

Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото, след като доходите ни доближат средноевропейските

Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за БТА. 

"Аз не виждам причина за такова условие, но съм съгласен, че е важно да дискутираме кога е най-правилният момент за присъединяване към общата валута. Трябва да се анализира кога би бил най-добрият момент за присъединяване в бъдеще и това зависи от икономическата ситуация", коментира още той. 

Според него на база на емпиричните данни и изследванията, които е разгледал и публикувал в доклад, "ползите от присъединяването ни към Еврозоната са повече от негативите, но не трябва да игнорираме рисковете".

Пеканов смята, че ползите са свързани с продължаването на финансово-икономическата интеграция на страната в ЕС, което ще се отрази добре върху репутацията на страната.:

"Това не автоматично, но може да понижи лихвените проценти, което да даде допълнителен стимул за инвестиции в икономиката", посочи вицепремиерът.

Според него един от големите позитиви е, че България ще стане член на Единния надзорен механизъм, а това ще засили доверието и сигурността на българската банкова система.

Пеканов отбеляза, че негативите ще са свързани с допълнителни разходи, които страната трябва да поеме към Европейския механизъм за стабилност - еднократен разход от около един до два процента от БВП. Това не е малка сума, особено за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други важни сфери, посочи вицепремиерът.

"Ще има и еднократен административен разход по преминаване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими граждани могат да бъдат засегнати от покачване на цените. Като цяло не се очаква сериозен инфлационен ефект", заяви още Пеканов.

Вицепремиерът коментира и евентуална промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост, като отбеляза:

"Виждам големи рискове от сериозно ревизиране на плана, защото това ще доведе до голямо забавяне и средствата ще дойдат много по-късно."

Във връзка с актуализацията на бюджета за тази година вицепремиерът предупреди, че ситуацията в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, ако заради пандемията се наложат допълнителни ограничителни мерки.