OffNews.bg

На мантинелата: Министърът говори с протестиращите енергетици, те му искат оставката

Министърът на енергетиката Румен Радев отиде при протестиращите енергетици на магистрала "Тракия", до Стара Загора, и разговаря с тях през мантинелата. Напрежението обаче не стихва, чуват се освирквания и викове "Оставка". Още не е ясно дали блокадите на магистралата и Прохода на Републиката остават. Протестиращите обявиха, че няма да отидат на утрешната среща в Министерския съвет.

Кадри от срещата:

"Работни места не трябва да бъдат губени.“ Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток и ТЕЦ "Марица изток 2. 

„Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение", заяви министърът. Срещата бе с ръководството, тъй като протестиращите миньори отказаха среща с Радев.

Териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел, съобщи министърът на енергетиката след продължилата около три часа среща, предаде БНР. По думите на министъра тези планове не финализират, а стартират процеса на преговорите.

И днес протестиращи миньори блокират магистрала "Тракия" в района на Стара Загора и Прохода на Републиката. Те протестират срещу плановете за реформа в сектора, които предвиждат затваряне на въглищните централи и начинът, по който да се трансформират те. Някои от тях не вярват, че при затваряне на централите ще получат по 36 заплати. Очакват, че ще бъдат съкратени, а после ще им бъде съобщено, че пари в бюджета за 36 заплати няма.

Министър Радев заяви готовност да отиде и да говори с протестиращите и на магистралата. Той иска ги увери, че ще бъдат запазени работните места, както и че се работи за възможности за развитие чрез преквалификация. Министърът отново повтори, че е мините ТЕЦ 2 ще работят до 2038 година, както и че не трябва да се хващат на блъфове като този списък с фирми, който разбуни духовете за евентуално усвояване на средства по териториалните планове. Министърът очаква разумен диалог от протестиращите въпреки настроенията им, допълва БНР.

Протестиращите са получили тази информация, но нямат нагласа за среща с министъра, а настояват за оставката му, предаде националното радио.

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" - от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по пътя Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии.