OffNews.bg

Министър Петкова: Да, в енергетиката има мафиотски кръгове

"Определено мога да кажа - да, в сектор енергетика има такива кръгове, които имат интерес от това определени процеси в енергетиката да протичат по определен начин и от това да се възползват тези кръгове".

Това каза новият енергиен министър Теменужка Петкова на въпрос дали у нас има енергийна мафия, който й беше зададен в ефира на бТВ. 

Петкова обясни, че ревизията в енергетиката е едно от задължителните неща, които правителството трябва да направи, защото "този сектор трябва да бъде организиран така че да спрат течовете в системата".

"Това правителство има волята, желанието, амбицията и решителността да направи това. Смятам, че няма разумни кръгове нашето общество, които да не искат да знаят истината за енергетиката и да не искат да бъдат пресечени тези порочни практики. Всичките тези пороци в този толкова важен за нашата икономика сектор, влияят на българските граждани", обясни новият енергиен министър.

Петкова каза още, че ревизията трябва да започне възможно най-бързо и това ще бъде едно от първите неща, които ще предприеме като министър на енергетиката.

Петкова изказа и мнението си за бъдещето на проекта за АЕЦ "Белене" и споразумението с "Уестингхаус" за Южен поток :

"Според мен проектът АЕЦ "Белене" на този етап, по този начин, е опорочен. Не смятам, че може да се мисли за някаква реализация на този проект с тези параметри. Това, което категорично мога да кажа е, че споразумението с "Уестингхаус" и всичко свързано с Южен поток ще бъдат обект на отделен преглед. Трябва да видим доколко икономически ефективни са тези проекти и дали защитават интересите на страната. Мога да говоря едва, когато навляза в материята."

Новият министър обясни, че очаква анализ и по друга тема, която е чувствителна за обществото- тази за парното. Тя е поръчала на експерти от енергийното министерство да проучат дали има пречки в родното законодателство да се въведе европейска директива, която позволява на хората, отказали се от парното, да не плащат такса заради тръбите, които минават през жилищата им.

Споре Петкова няма причина страната ни да се притеснява от евентуална газова криза. В министерство на енергетиката бил създаден кризисен център, който следи доставките на газ в страната.