OffNews.bg

КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока

Няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пред журналисти след открито заседание Комисията. Поводът за него беше искането на бизнеса повишаването на тока да бъде отложено повторно, докато не се намери решение за проблемите в енергетиката.

Шефът на енергийния регулатор обоснова мнението си със закона за енергетиката. "В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни той.

Иванов допълни, че на 31 юли КЕВР ще оповести ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август.

На въпрос възможно ли е да се запазят досегашните цени за електроенергия, председателят на КЕВР отговори, че ще се определят нови цени и това е причината да се говори за нов ценови период. „Има промяна за този 1 месец, защото бяха предприети определени действия и на 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и ефектите, възникнали от тях”, допълни още Иванов.

Междувременно бизнесът обяви нови протести заради предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Националните работодателски организации ще излязат на протест на 29 юли в 29 града, а в шествията ще се включат служители в над 1000 предприятия. Заедно с тях на протест ще излязат и синдикатите, които са недоволни срещу създадения фонд за компенсиране на дефицита в НЕК, в който всички енергийни производители трябва да внасят 5% от приходите си от продажба на ток. Според профсъюзите това ще влоши състоянието на държавните енергийни дружества.

Преди месец по настояване на премиера Бойко Борисов поскъпването на тока беше временно отложено.