OffNews.bg

Икономист: Абсурд е държавата да планира дългите уикенди през XXI век

В XXI век е абсурдно държавата да ти прави планирането на дългите уикенди. Това заяви пред Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов по повод плановете на социалното министерство да спре сливането на почивни дни в дълги уикенди и отработването на съботи.

"Това създава огромен стрес. Бизнесът трябва да работи, а държавата казва да си вземем почивните дни. А светът не го интересува, че ние искаме да си правим 4-дневки и 5-дневки", заяви Богданов.

Според финансиста Мика Зайкова трябва да се направи сметка кой губи и кой спечели от края на сливането на почивните дни. 

"Почиват чиновниците, партийно назначените и депутатите. Търговията работи, работят медиите, полицаите, лекарите", заяви тя.

Преди ден министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че се подготвят промени в Кодекса на труда, с които ще се спре сливането на почивни дни в дълги уикенди и отработването на съботи. Според нея когато официален празник се падне в събота или неделя, следващият понеделник ще е почивен ден.