Бизнесът: Никакво сливане на почивни дни заради празници!

OFFNews 03 октомври 2016 в 13:42 10522 9

Забрана на възможността правителството да дава почивни дни извън официалните празници, например за да слее почивката с уикенда поискаха национално представителните работодателски организации в писмо до председателите на две парламентарни комисии.

Подателите са АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, а получателите - председателите на комисиите по икономическа политика и туризъм и по правните въпроси.

Бизнесът иска промени в Кодекса на труда (чл. 154, ал. 2), с които да отпадне възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината.

Досегашната практика се отразява негативно на производството и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса, аргументират се работодателите.

Според тях тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив – до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място.

„Чисто икономическите и финансови щети от създаването на изкуствени поредици от по пет-шест почивни дни също са добре известни и многократно коментирани. Практиката да се „затваря“ държавата за периоди от по няколко дни е порочна, вредна и нанася осезаеми щети на икономиката“, се казва в писмото.

Работодателските организации обръщат внимание върху относително произволния характер на решенията на МС за „сливане“ на групи от празнични дни, което силно затруднява бизнес планирането и разстройва системата на разплащане в държавата.

„Наличието на два официални празнични дни в седмицата означава автоматично появата на четири дни, в които не могат да се извършват никакви банкови операции и финансови транзакции“, пишат в писмото си работодателите.

Според проучване сред представителите на бизнеса, проведено в края на април 2016 г., повече от половината мениджъри категорично възразяват срещу дългите празници и отчитат ясно изразен негативен ефект върху функционирането на техния бизнес.

Сливането на празниците с уикенда се отразява добре на туризма, както и на част от транспортните фирми и фирмите с предмет на дейност търговия, но те са едва около 10% от всички компании в страната. В същото време, целият реален производствен сектор е ощетен, изтъкват работодателските организации.

„Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г., вследствие на „дългите празници“. Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден, заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведоха до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни!“, пишат НПРО.

Като аргумент срещу сливането на почивни дни работодателските организации посочват и факта, че дългите почивки у нас по никакъв начин не са синхронизирани с почивните дни в чужбина, а България е сред държавите членки на ЕС с най-голям брой национални празници, обявени за неработни дни. От друга страна, отработването на почивните дни в събота е неефективно, защото работниците и служителите са уморени от изтеклата работна седмица и производителността на труда им в съботния ден е по-ниска по презумпция.

„Едновременно с това, в съботните дни партньорите ни в чужбина по правило не работят и е нарушена комуникацията помежду ни“, споделят от организациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

9

PetarD

03.10 2016 в 16:24

Имат до някъде право в исканията си. Наистина работата в събота е умряла работа. Но въобще не е вярно, че сме имали най-много празници.

11751

8

Big Smile

03.10 2016 в 15:35

Голяма част от нашите бизнесмени са бивши партийни секретари и ченгета - и продължават да се държат като такива..
Viva Nikola Tesla!

11751

7

Big Smile

03.10 2016 в 15:33

Дългите празници стимулират потреблението. За това китайците имат почти 10-дневни ваканции по тяхнята нова година и пръви май - за да накарат хората да пътуват и харчат повече ...
Мислете малко по-мащабно тролове...
Viva Mao!!

9918

6

Пешо

03.10 2016 в 15:08

Това са пълни глупости.
Сливането на празници е в сила само за държавните институции и подопечните на министерствата.
Нито банките, нито други частни предприятия са задължени да спазват тези почивни дни.
Нито са длъжни после да ги отработват.

29216

5

Лопе де Вега

03.10 2016 в 14:48

Правилно! Това е чисто разхищаване на БВП. В малка и достатъчно бедна страна това не трябва да се прави.

Поздрав!

14469

4

случайно прочетох

03.10 2016 в 14:34

Приветствам предложението и аргументите към него!

29585

3

Izalina

03.10 2016 в 14:24

Този път подкрепям.

Ад по пътищата, изходите на големите градове, КПП-тата, туристическите обекти ... за тая работа си има отпуски - като искаш - слей си ги самостоятелно. Ама с цялото стадо - юруш на ваканция - твърдо не е моето.

Да не говорим, че в т.нар. съботи за отработване май само банките го правят еднозначно.
Да не ти изтрябва нотариус примерно или друга услуга в подобна събота и да разчиташ, че ще я получиш.
Всичко запразнява още преди 14ч.

10538

1

Black Hex

03.10 2016 в 14:05

бизнесът: Никакви почивки на официални празници!