OffNews.bg

Депутатите избраха Борис Грозданов за шеф на Фискалния съвет

Борис Грозданов, който беше предложен от ГЕРБ, ще бъде председател на Фискалния съвет. Това решиха депутатите на днешното си заседание.

Именно Грозданов през 2012 година предложи пенсиите да се облагат с данък, но после оттегли идеята си.

Грозданов е завършил финанси в Ленинградския финансово-икономически институт. Той е доктор по икономика. Специализирал е държавни финанси в Русия, Германия, Чехия, Полша, Англия и Унгария. През 1990 година той започва работа в Министерство на финансите като старши научен сътрудник по държавния бюджет. Бил е зам.-директор на Научноизследователския институт по финанси. Бил е депутат в 41-вото Народно събрание.

За членове на съвета бяха избрани Григорий Вазов (ПФ) , Дора Андреева (БДЦ), Юнал Тасим (ДПС) и Любомир Дацов (РБ). ОТ БСП бяха предложили за член на съвета Димитър Иванов, но предложението не беше прието, а от партията напуснаха залата в знак на протест.

Членовете на съвета имат мандат от 6 години.

След предложенията беше и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Той беше издигнат от Мартин Димитров от РБ, но не беше избран за член на Фискалния съвет. Отхвърлена беше и кандидатурата на Маргарита Николова, защото не се е явила на изслушването в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Фискалният съвет ще има за цел да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Той трябва да бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото за фискалното управление на страната.