OffNews.bg

Нидерландия и Франция спретнаха спектакъл без гол и спорно съдийско решение

Нидерландия и Франция завършиха наравно 0:0 в двубой от втория кръг на Група "D“ на Европейското първенство, игран на "Ред Бул Арена" в Лайпциг.

Отборите предложиха бясно темпо и много битка, като пропуснаха по няколко добри положения за гол. За спечелената от "петлите" точка много помогна и английската съдийска бригада, водена от Антъни Тейлър, която отмени доста дискусионно гол за Нидерландия на Хави Симонс в 69-ата минута заради засада.

Така Нидерландия и Франция разделят първата позиция с по 4 точки. Австрия е на трето място с 3, а отборът на Полша е последен с 0. В последния кръг, на 25 юни, Нидерландия среща Австрия, а Франция – Полша.

Двубоят започна добре за Нидерландия, като още в първата минута Жереми Фримпонг бе изведен на дясното крило, но ударът му по диагонала бе спасен от Майк Менян.

Франция отговори с удар извън наказателното поле на Антоан Гризман, но Барт Вербрюген също се намеси добре в петата минута на срещата в Лайпциг.

В 14-ата минута отбраната на Нидерландия се пропука и Франция можеше да отбележи, но Гризман не можа да стреля от вратарското поле. Секунди по-късно нападателят на Атлетико Мадрид отново получи топката, но ударът му с левия крак мина покрай десния страничен стълб на нидерландската врата.

Отговорът на "лалетата" бе в лицето на Коди Гакпо, който шутира опасно в 16-ата минута, но ударът му извън наказателното поле напусна очертанията на терена след рикошет във френски футболист.

В 28-ата минута Жул Кунде с вертикално дълго подаване успя да изведе Маркюс Тюрам зад отбраната на нидерландците. Нападателят навлезе в наказателното поле отдясно и потърси близкия ъгъл, но прати топката опасно над вратата.

В 43-ата минута Антоан Гризман беше оставен непокрит от защитата на Нидерландия в наказателното поле. Нападателят засече с глава центриране на Адриен Рабио отляво, но не затрудни Барт Фербрюген. Така първото полувреме завърши без отбелязани попадения.

Втората част започна като първата - с много по-позиционна игра и без особени рискове. В 60-ата минута Тюрам стреля от пеналтерията, но встрани от вратата. Три минути след това Чуамени засече с глава центриране на Дембеле отдясно, но топката профуча над напречната греда. "Петлите" се настаниха в половината на "лалетата" в този период.

В 66-ата минута Гризман направи още един голям пропуск. този път той получи от Канте в близост до вратата, но отново не успя да нанесе качествен удар и Вербруген изби в корнер.

В 69-ата минута Нидерландия стигна до гол, реализиран от Шави Симонс. След консултация с лайнсмена Антъни Тейлър обаче отмени гола заради засада на Дензъл Дъмфрис, който бе в нередовна позиция до Вербруген. ВАР разгледа дълго ситуацията и потвърди решението на съдията. Решението обаче бе дискусионно, тъй като нидерландският футболист не бе пред, а на около 2 метра встрани от френския вратар и попадението можеше да бъде зачетено.

В 88-ата минута Рабио успя да изпревари Дъмфрис и с глава си бутна топката напред. Халфът напредна отляво, навлезе в наказателното поле и опита подаване към Коман, което беше безкрайно неточно.