OffNews.bg

Най-резултатните мачове в Шампионската лига

Борусия Дортмунд и Легия Варшава изиграха един от най-запомнящите се двубои от програмата на Шампионската лига във вторник.

Наглед лишеният от интрига двубой завърши 8:4 в полза на германския тим, а мачът влезе в историята с няколко подобрени рекорда по резултатност. 12 гола в един мач е нов рекорд. Седем гола за 32 минути също е върхово постижение, както и отбелязването на пет гола от един отбор за 16 минути. Още един рекорд записаха футболистите на Борусия. В петте си мача от Шампионската лига досега, 14 различни играчи на "жълто-черните" са отбелязали, което не е се случвало също никога.

Историята на Шампионската лига помни и други резултатни мачове, като най-често се бележат по осем гола. Такива са срещите Реал Мадрид - Малмьо (8:0, групова фаза 2015 г.), Байер - Рома (4:4, групова фаза 2015 г.), Рома - Байерн (1:7, групова фаза 2014 г.), Манчестър Юнайтед - Рома (7:1, 1/4-финал, 2007 г.), Барселона - Байер (7:1, 1/8-финал, 2012 г.), Динамо Загреб - Лион (1:7, групова фаза, 2011 г.).

Прави впечатление участието на Рома в два от двубоите, като "вълците" неизменно получават по седем гола във вратата си и успяват да върнат по един в името на рекорда.
С по девет отбелязани гола са завършвали три мача. Това са Виляреал - Олборг (6:3, групова фаза, 2008 г.), Лион Вердер (7:2, 1/8-финал, 2005 г.), Пари Сен Жермен - Розенборг (7:2, групова фаза, 2000 г.).

Досега най-резултатният мач беше между Монако и Депортиво Ла Коруня, завършил 8:3 в полза на монегаските на стадион "Луи II" от груповата фаза през 2003 година.

Този рекорд изглеждаше вечен, но беше пратен в историята на "Сигнал Идуна Парк". Най-невероятното тогава беше, че загубата не повлия на морала на тима от Ла Коруня, който стигна до полуфиналите в Шампионската лига, където се изправи срещу Порто на Жозе Моуриньо. До другия полуфинал достигна именно Монако, който продължи и до двубоя за титлата. Испанците жадуваха реванша, но не успяха да преодолеят бъдещия носител на трофея Порто.