OffNews.bg

Реконструират НДК заради председателството на Съвета на ЕС

НДК ще претърпи сериозна реконструкция заради предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, което ще бъде поето на 1 юли 2018 г. 

Национален дворец на културата - Конгресен център София ЕАД обяви обществена поръчка за архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда. Проектът трябва да представи и предварителна стойност на предстоящия ремонт на сградата. Очакванията са това да погълне близо 40 млн. лв

Възложителят на поръчката, за която са предвидени 66 хил. лв., е посочил, че промените при реконструкцията трябва да са обратими и не трябва да нарушат последващото функциониране на сградата. 

В проекта трябва да бъдат предвидени офиси за всяка държава, участваща във форума. Отделно - всеки офис трябва да има зала за срещи и административно помещение. Трябва да бъдат предвидени също и отделни офиси за Европейската комисия, президентски офиси и конферентни зали. В заданието не е посочен броят им. Освен рецепция и помещение за охраната, там трябва да бъде настанено и информационно бюро, кафе-офис за делегатите и покрити места за пушене. 

Предвидени се и поредица от помещения, свързани с охраната на, сървърите, шофьори, гардеробни, както и помещения за чистачи и персонал и складове. Освен зала за пресконференции, за журналистите трябва да бъдат предвидени пресофис, санитарни възли и кухненски кът. 

В заданието е уточнено, че посочените изисквания подлежат на ревизия, тъй като се очаква всяка една държавна институция да предостави подробно техническо задание с конкретните помещения и квадратури, от които ще се нуждае. В крайния идеен проект трябва да залегне и подмяната на подови настилки, окачени тавани, стенни облицовки, обшивки и мазилки, като за всичко това ще трябва да бъде представена план-сметка.

Планираните дейности ще залегнат в основата на Комплексен проект за инвестиционна инициатива, който ще се осъществи след това. 

Изпълнителят ще трябва да направи и оценка на възможността за изолационни работи по фасадата и покрива на НДК. Цялостната реконструкция предполага и ремонта и изграждането на ВиК-системи, системи за видеонаблюдение и пожарна безопасност.