OffNews.bg

Повдигнаха обвинение на трети руснак за отравянето на Сергей Скрипал

Трети руснак получи обвинение за отравянето на бившия сътрудник на Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му. Това съобщиха властите във Великобритания, цитирани от Ройтерс.

Полицията потвърди, че тримата замесени в отравянето с Новичок са били служители на руското военно разузнаване.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри през март 2018 г. Състоянието на двамата, както и на полицая, извършил оглед в дома им, беше тежко. Медицинските експертизи доказаха, че отравянето е с нервнопаралитичен агент - Новичок.

Атаката срещу Скрипал, който разкри руска класифицирана информация на Великобритания, предизвика най-големия спор между Кремъл и Запада след Студената война. Резултатът беше, че бяха експулсирани десетки дипломати.

През септември 2018 г. британските власти повдигнаха обвинения срещу двама руснаци, тогава идентифицирани с псевдонимите Александър Петров и Руслан Боширов. 

Мъжът, на когото днес бяха повдигнати обвинения, е с псевдоним Сергей Федотов. Истинското му име е Денис Сергеев и е на около 50 г.

Обявени бяха и истинските имена на Петров - Александър Мишкин, и на Боширов - Анатолий Чепига.

Смята се, че тримата са в Русия и няма как да бъдат съдени във Великобритания, тъй като двете страни нямат договор за екстрадиция.

Дийн Хейдън, старши национален координатор на Обединеното кралство за борба с тероризма, съобщи, че "има доказателства, които ги свързват (тримата обвиняеми) с ГРУ ". 

Твърди се още, че тримата са извършили операции от името на руската държава в други страни като България и Чехия.

След като бяха обвинени от Великобритания, Боширов и Петров се появиха по руска телевизия, за да съобщят, че са туристи, които пътували до Солсбъри заради забележителностите на града.

До днес Москва отрича обвиненията, които определя като "антируска пропаганда"