OffNews.bg

Лидерът на британската опозиция Джереми Корбин призова за предсрочни избори

Лидерът на Лейбъристите Джеремъ Корбинз заяви, че който замени Тереза Мей като лидер на Консервативната партия трябва незабавно да свика предсрочни избори в страната. 

Това се случи малко, след като Мей съобщи, че ще подаде оставка като лидер на управляващата партия и министър-председател на 7 юни. 

"Сега тя разбра това, което страната знае от месеци - а именно, че нито тя може да управлява, нито нейната разединена и разпадаща се партия", коментира оставката в изявлението си лидерът на опозицията.

"Консервативната партия се провали напълно по въпроса за Брекзит и не е в състояние да подобри живота на хората или да се справи с най-належащите им нужди. Парламентът е блокиран и консерваторите не предлагат решения за другите големи предизвикателства, пред които е изправена нашата страна", заяви той и допълни, че ще е редно новоизбраният лидер на консерваторите незабавно да свика общи парламентарни избори. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също се обяви за предсрочни избори, но и настоя за втори референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз. Тя още коментира, че оставката на Мей не решава проблема с Брекзит, който бил създаден от управляващата  партия. 

Стържън още благодари на Мей за нейната служба, въпреки разногласията им по "ръководения от Мей процес на Брекзит и пренебрегването на интересите на Шотландия".