OffNews.bg

Европейският младежки план на Станишев започва от утре

Европейският съюз да отпусне 20 милиарда евро, за да се финансират повече фирми, за да наемат младежи на работа. Това ще предложи на Европарламента Партията на Европейските социалисти (ПЕС) с председател Сергей Станишев.

По думите му младежката безработица е сред основните проблеми на Европейския съюз в момента, тя расте застрашаващо, а младите се чувстват несигурни.

В Испания и Гърция всеки втори младеж е безработен, а в останалите европейски страни всеки пети. Заради това ПЕС е разработила мащабна инициатива - Европейски младежки план, който стартира от утре.

Този план включва четири основни стълба. Намаляването на младежката безработица е негова основна цел. ПЕС ще поиска допълнителни 20 милиарда евро от Европа за справяне с нея и ще поиска също да бъде вдигната границата за безработни младежи от 25 на 30 години, обясни Сергей Станишев.

По този начин повече младежи ще могат да се възползват от европейските схеми и пари за безработица. Като пример Станишев даде европейски страни, където младежката гаранция действа много добре - много фирми наемат срещу финансиране от Европа млади безработни, които после оставали на работа за постоянно.

Освен това ПЕС ще предложи програмите Еразъм за обучение да обхванат повече млади хора и да включат и гимназистите от горните класове.

По думите на Сергей Станишев образованието трябва да стане достъпно за всички - това е вторият стълб, за който ще воюва планът на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Той разясни, че в плана се включва и трета стъпка, която се бори за правата на младежите в Европа. Тя пък предвижда младежите до 25 години да имат ваучер под формата на карта, с която да посещават кино, театър, музеи и други културни институции. Целта е да се обърне повече поглед върху културата като цяло, тъй като тя е важна част от предпазване на младите хора да бъдат вербувани от радикални групировки, расизъм.

Една от най-важните стъпки, която ще предприемат европейските социалисти, начело със Станишев, е искането от Европейския парламент да се създаде Фонд за борба с детската бедност, в който да се вкарат повече средства, както от Европа, така и на национално ниво, така че всяко бедно дете в Европа да има безплатно образование и безплатно здравеопазване.

Европа винаги казва, че няма средства, но ПЕС силно ще отстоява плана си, за да извоюва повече права и защита на младежите. Като пример Сергей Станишев даде местенето на евродепутатите от Брюксел в Страсбург, което струва 300 милиона евро на година на Европа.