OffNews.bg

Ефектът на доминото: И Австрия повдигна въпроса за Auxit

Норберт Хофер, който без малко да стане първият десен президент на Австрия преди месец, предупреди, че и неговата страна може да поиска референдум за излизане в Европейския съюз.

„Ако ЕС продължава да води политика на децентрализиация, и в Австрия до една година може да се проведе референдум за излизане“, коментира Хофер, цитиран от Ройтерс. Крайнодясната Австрийска партия на свободата, чийто представител е Норберт Хофер, се базира повече върху развитието на икономиката, отколкото на политиката.

При последното проучване сред гражданите в Австрия показа, че страната може би е на път да поиска излизане от Европейския съюз. 40% от австрийците казаха, че имат желание страната им да напусне Общността.

А миналата година 260 000 австрийци се подписаха в петиция до парламента да гласува провеждане на референдум за напускане на Европейския съюз.

Опасенията, че вотът за Брекзит във Великобритания може да започне да предизвиква ефекта на доминото, се сбъдват и гласуването на англичаните вече насърчи антиевропейските партии на континента. Австрия и Франция са сред страните, в които се чуха призиви за референдум. Националният фронт на Франция в петък също призова за референдум за излизане на Франция от ЕС.

В австрийските медии вече се пишат сценариите за Auxit (австрийски референдум), Frexit (френски референдум) и Nexit - какво следва от това.