OffNews.bg

България предлага Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

България официално предлага Ирина Бокова за кандидат за заемането на поста генерален секретар на ООН, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов пред БГНЕС.

В момента министерството ни работи по кампанията й за заемане на поста.

"От времето на правителството на г-н Орешарски, когато е взето това решение, г-жа Бокова е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН. Като аргумент в посока на тази кандидатура са посочени професионалните качества на г-жа Бокова и възможността тя да получи необходимата подкрепа сред държавите-членки на ООН", допълни министърът.

Митов заяви още, че страната ни се нуждае спешно от национални консолидация, консенсус и кауза, защото "Народ без кауза е като къща от карти - видимо стои на едно място, но при най-лекия повей всичко тръгва в различна посока".

"Бежанският натиск върху държавата ни и рисковете, които се крият от него, е и допълнителен аргумент в посока на необходимостта от влизането на страната ни в Шенген. Последното ще увеличи оперативните възможности за сътрудничество между България и нашите западни партньори, включително в посока на гарантирането на регионалната сигурност", смята той.

Според него политиката трябва да престане да се изразява с категории като "етнос", "религия", "територия" и да започне да намира себе си, работейки за икономическия стандарт на хората.