OffNews.bg

Здравната каса отпуснала с 37 392 направления повече

С 37 392 направления за специалист повече са отпуснати за второто тримесечие от Националната здравноосугирителна каса.

Общият брой на направленията за специалист, с които ще разполагат личните лекари през второто тримесечие, е 1 612 894, обясниха от НЗОК. Здравната каса е отпуснала и допълнителни 465 888 лева за изследвания.

Разпределението е съобразено с увелението на цените за някои дейности и включването на нови дейности като специализиран пакет за рехабилитация, ехография на млечна жлеза, ехография на отделителна система при деца до 1 година и др., уточниха от Касата

На първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, предвидени са направления за хронично болни пациенти и такива, попадащи в рискови групи, допълниха те.

От Здравната каса припомниха, че личните лекари и специалистите могат да използват направления с до 10% над отпуснатите за тримесечието. Възможно е и увеличаването на регулативните стандарти с още 15%, които обаче трябва да се компенсират в следващото тримесечие.  

Лекарите продължават да настояват за премахването на лимитите на направленията за специалист и за изследвания. Това беше една от причините те да започнат протест в края на февруари с искане за връщане на старата методика за разпределение на парите от НЗОК и за оставката на управителя на Касата д-р Пламен Цеков.