OffNews.bg

Здравната каса не прие предложението за актуализация на бюджета

Надзорният съвет на Здравната каса не прие актуализацията за бюджета на НЗОК. Това заяви представителят на синдикатите в Надзора д-р Иван Кокалов, който напусна по-рано заседанието.

Предложението беше отхвърлено, защото и четиримата представители на държавата гласуваха с „въздържал се“, обясни д-р Кокалов, цитиран от Дарик.

Ако няма актуализация, Касата ще може да плати на болниците едва 30% от дължимото, което не е достатъчно дори за заплати на медицинския персонал, посочи д-р Кокалов.

Парадоксално е, че представителите на държавата внесоха предложението и после самите те го отхвърлиха, коментира той.

Няма как представителите на държавата да гласуват актуализация на бюджета, без да е уточнено откъде ще дойдат тези 100 млн. лева, заяви председателят на Надзора и зам.-финансов министър Людмила Петкова.

Заседанието на Надзорния съвет ще продължи след 18 часа днес, като дотогава Петкова ще проведе няколко срещи на високо ниво, за да се намерят източници на финансиране.

На предишното заседание на Надзора беше взето решение събраните в повече здравни вноски да бъдат използвани за плащане на болниците. Очаква се тези средства да са около 30 млн. лева. За запълване на дефицита в бюджета на НЗОК до края на годината обаче са необходими още поне 100 млн. лева.

Преди няколко дни стана ясно, че по предложение на здравния министър Таня Андреева управителят на Здравната каса и Надзорният съвет вече няма да имат правото да искат актуализация на бюджета на Касата.

С промени в Закона за бюджета на НЗОК право да искат актуализация на бюджета ще имат само здравното министерство и Министерството на финансите.

В предложението на министъра е записано и че България ще оптимизира разходите за здравеопазване, като ги намали, обясниха представители на пациентски организации.