OffNews.bg

Тримата роми искали да станат известни

Тримата роми, които поругаха национални герои от българската история, направили това, защото искали да станат известни.

Това заяви днес началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Добрич Петър Петров, цитиран от агенция „Фокус“.

Той се е срещнал с двама от учениците и е разговарял с родителите им. Днес тримата отново са били привикани, но в РИО Добрич се е явило само едното момче с родителите си.

По думите на Петров то било много притеснено от постъпката си. Родителите му пък настояли то да понесе строго наказание за действията си. В момента с него разговарят психолози от Варна, допълни Петров.
Предполага се, че другите двама роми са извън града.

Началникът на РИО Добрич е посетил тази сутрин и Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски“, където учат трите момчета. Той обясни, че в училището е имало засилено полицейско присъствие. За учебните часове са се явили едва една трета от учениците, най-вероятно заради страх от напрежение.

Учителите в гимназията са безкрайно обидени от постъпката на трите момчета, посочи Петров. Той предаде извинението на директора на училището на всички българи за случилото се в училището. 

В следобедните часове ще се проведе и Педагогически съвет, на който ще се реши какво наказание ще бъде наложено на тримата единадесетокласници.

По думите на Петър Петров тримата тийнейджъри са имали сравнително добър успех в училище – около 4,50. Те са посещавали редовно и часовете в училище.

В социалната мрежа Facebook беше разпространена снимка на трима ученици от ромски произход, на която те правят неприлични жестове върху портретите на Цар Симеон Велики и Васил Левски.

В неделя едно от момчетата - 17-годишният Севдин Валентинов, заяви, че се „извинява на цяла България“ за разпространената снимка. Той обясни, че не знае кои са тези исторически личности, с които са се снимали.

В петък след обяд тримата влезли в кабинет по история, който бил в ремонт, и решили да се снимат с портретите, свалени от стените. Кадрите са били заснети с мобилния телефон на Севдин. Никой от тях нямал представа как снимката е била качена във Facebook.

Постъпката на тримата роми стана повод и за шествие, организирано от ВМРО, против „безнаказаната циганска престъпност“. Шествието беше под надслов “Няма да забравим, няма да простим!”.