OffNews.bg

The Economist: Съдбата на България зависи от колебливите избиратели

Резултатът на предстоящите парламентарни избори в България ще се реши от избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват. Те представляват една пета от всички с право на глас. Това пише за ситуацията в България авторитетното издание The Economist.

„Сив Chrysler Voyager”, оборудван с антени. Бивш служител на МВР, който прекъсва празненството по случай 50-ата си годишнина, за да унищожи с отвертка доказателства от компютрите на МВР. Бивш земеделски министър, окичен с оборудване за подслушване, вероятно прикрепено към гърдите му с тиксо, който посещава бившия премиер. Всичко това са епизоди от „Българския Уотъргейт“ - невиждан скандал с подслушвания, който може да има драматични последици за изборите на 12 май“, пише The Economist.

Скандалът може да има огромно влияние на изборите за парламент, които ще се проведат в страната на 12 май, пише още изданието. Сегашните обстоятелства дават на колебаещите се избиратели основателна причина да не гласуват изобщо или да дадат вота си за някоя от малките партии.

Според анализаторите на The Economist ГЕРБ вероятно губи част от избирателите си заради скандала, но БСП със сигурност не печели от него.

„Избирателите на ГЕРБ и БСП са като враждуващи футболни фенове. Те не могат да гласуват за другия отбор, не могат да пропуснат и мача – това би било предателство. Тези, които няма да отидат на стадиона са избирателите, които все още не са решили за кого да дадат гласа си“, пише изданието, позовавайки се на български анализатори.