OffNews.bg

Светият синод обсъжда делегатите за Патриаршеския събор

Започна заседанието на Светия синод, на което ще бъдат преразгледани всички кандидатури за делегати на Патриаршеския събор на 24 февруари.

Очаква се днес да обсъдят и жалбите по повод избора на делегати в някои митрополии.

В заседанието ще вземат участие настоящият наместник-председател на Светия синод митрополит Кирил, Великотърновският митрополит Григорий, Русенският митрополит Неофит, Плевенският Игнатий и Неврокопският Натанаил.

На 13 януари всички епархийски центрове на страната гласуваха за делегати, които да участват в предстоящия Патриаршески събор.

Повод за недоволство по-рано през седмицата стана списъкът с кандидати на митрополит Кирил, който след смъртта на патриарх Максим оглави Софийската епархия.

Според духовниците, натоварени с избора на делегати от Софийската епархия, предложената от владиката листа е съдържала имена на лица, които са неразпознаваеми и не се славят сред църковните среди като ревностни миряни. Архиереите не са били съгласни и с това, че са липсвали и имена на хора от духовните околии.

В неделя обаче от Софийската епархия все пак излъчиха своите десетима представители за Патриаршеския събор. Все още списъкът с делегати не е оповестен публично.