OffNews.bg

Според НСИ сме забогатели за година

Доходите на българина са нараснали повече за една година, отколкото разходите му, сочи доклад на Националния статистически институт (НСИ).

Анализът на НСИ за доходите, разходите и потреблението за третото тримесечия на 2012 г. показва, че общият доход на човек (юли-септември) е бил 1120 лв., което е с 14.5% повече от същия период на 2011 г. Разходът на човек от домакинството за тези три месеца е бил 1033  лв. или 12.6% повече от миналата година.

Над 50% от доходите са от работна заплата. Вторият по значение източник на приходи за домакинствата са пенсиите - 27.5% от приходите.

Най-големи са били разходите за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддръжка на жилището - 18.3%.

С цели 10.1% са се увеличили разходите за алкохол и цигари и през третото тримесечие те са били 47 лв. на човек от домакинство, а разходите за здравеопазване - с 4.7%.

Изследването на НСИ показва още, че за последната година българинът е увеличил консумацията на кисело и прясно мляко и малко е намалил хлябът и тестените изделия, но все още се консумират много повече тестени, отколкото млечни продукти.

За три месеца (юли-септември) средно един човек е изял 24.6 кг. тесто, 30 кг. зеленчуци и 33 яйца. Консумирали сме 7.5 кг. кисело мляко и 4.6 литра прясно мляко.